Vr. en Antw., Senaat, 1994-1995, nr. 141, blz. 7398-7399
Maatstaf van heffing - Goederen gratis geschonken aan liefdadigheidsinstelling - Vrijstelling.
VRAAG
Bij de opruiming van een deel van zijn onverkoopbare voorraad geeft een detailhandelaar volkomen gratis een hoeveelheid goederen aan liefdadigheidsinstellingen in plaats van ze te vernietigen.
Is er BTW verschuldigd op de waarde van de aldus weggeschonken goederen of wordt dit gelijkgesteld met de vernietiging van de goederen, die niet belastbaar is ?
ANTWOORD
Zoals vermeld in de antwoorden op de parlementaire vragen nr. 190, van 28 september 1982 van de heer Vanderborght (zie bulletin van Vragen en Antwoorden, Senaat, 1981-1982, nr. 3, blz. 67-68) en nr. 63, van 22 november 1984 van de heer Vermeiren (zie bulletin van Vragen en Antwoorden, Senaat, 1984-1985, nr. 12, blz. 474-475), is het zo dat wanneer een belastingplichtige aan zijn voorraad goederen onttrekt om ze aan een liefdadige instelling om niet te verstrekken, die onttrekking krachtens het thans geldende artikel 12, § 1, 2°, van het BTW-Wetboek, met een belastbare levering wordt gelijkgesteld.
Op grond van artikel 33, 1°, van hetzelfde wetboek moet de wegens die onttrekking verschuldigde BTW worden berekend over een maatstaf van heffing die in principe gelijk is aan de aankoopprijs die de belastingplichtige bij aankoop van die goederen heeft moeten betalen.
Billijkheidshalve aanvaardt de administratie evenwel dat rekening wordt gehouden met de normale aankoopprijs van deze goederen volgens hun ouderdom en de staat waarin ze zich bevinden op het tijdstip dat ze worden onttrokken. De vaststelling van deze waarde wordt door de belastingplichtige gedaan, onder controle van de administratie.
Wanneer de bedoelde goederen om niet worden geschonken aan een erkende organisatie met een menslievend, liefdadig of opvoedkundig doel, dan kan de onttrekking niettemin van de BTW vrijgesteld worden op grond van artikel 42, § 3, 8°, van het BTW-Wetboek, op voorwaarde dat deze organisatie, de bedoelde goederen uitvoert uit de Europese Gemeenschap in het kader van haar hiervoorbedoeld werk.