Parlementaire vraag nr. 607 van de heer Josy Arens d.d. 08.09.2021
Kamer, Vragen en Antwoorden, 2020-2021, QRVA 55/067 d.d. 26.10.2021, blz. 180
Vraag nr. 607 van De heer volksvertegenwoordiger Josy Arens van 08 september 2021 (Fr.) aan de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding:
Btw. - Levering en installatie door een in het buitenland gevestigde leverancier.
VRAAG
Moet een buitenlandse btw-plichtige die in een andere EU-lidstaat gevestigd is, zich in België voor btw-doeleinden identificeren wanneer hij machines levert en installeert voor een in België gevestigde belastingplichtige die periodieke btw-aangiften indient?
ANTWOORD
van de vice-eersteminister en minister van Financiën, belast met de Coördinatie van de fraudebestrijding van 22.10.2021:
In het kader van dit antwoord wordt ervan uitgegaan dat de in een andere lidstaat gevestigde buitenlandse belastingplichtige die leveringen met installatie of montage van machines verricht op de bedrijfszetel van zijn klant, in België geen andere aan de belasting onderworpen handelingen verricht waarvoor hij schuldenaar is van de belasting en dat hij er geen vaste inrichting heeft.
Overeenkomstig artikel 14, § 3, van het Btw-Wetboek wordt, ingeval het door de leverancier, door de afnemer of door een derde verzonden of vervoerde goed door of voor rekening van de leverancier wordt geïnstalleerd of gemonteerd, als plaats van de levering aangemerkt de plaats waar de installatie of de montage wordt verricht, dit wil zeggen in het voorbeeld, in België. Artikel 16, § 1, derde lid, van het Btw-Wetboek bepaalt dat het belastbaar feit plaats vindt en de belasting opeisbaar wordt op het tijdstip waarop de installatie of de montage wordt beëindigd.
Wanneer de leverancier niet in België is gevestigd en de afnemer een in België gevestigde belastingplichtige is die periodieke btw-aangiften indient, bepaalt artikel 51, § 2, eerste lid, 5°, van het Btw-Wetboek, dat de belasting verschuldigd is door de in België gevestigde medecontractant.
Voor zover hij in België geen enkele handeling verricht waarvoor hij schuldenaar is van de btw en de toepassingsvoorwaarden van artikel 50, § 1, eerste lid, 3°, van het Btw-Wetboek niet vervuld zijn, moet de leverancier niet voor btw-doeleinden worden geïdentificeerd in België.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.