Vr. en Antw., Senaat, nr. 1-68, 1997-1998, blz. 3524
Commissie notarissen - BTW
VRAAG
Naar verluidt doen notarissen op verschillende plaatsen in het land commerciële transacties waarvoor zij een vergoeding krijgen van 2 % van de verkoopprijs zonder toepassing van de BTW, wat de concurrentie met de vastgoedmakelaars vervalst.
Kan de geachte minister mij zeggen of deze praktijk verzoenbaar is met het ambt van notaris en met de fiscale regels inzake BTW?
Welke maatregelen zal de geachte minister nemen om aan eventuele misbruiken een einde te maken?
ANTWOORD
Overeenkomstig artikel 44, § 1, 1°, van het BTW-Wetboek zijn, onder meer, van de belasting vrijgesteld de diensten verricht door notarissen.
Voornoemde vrijstelling is verbonden met de hoedanigheid van de dienstverrichter. Zij is derhalve niet alleen van toepassing op de handelingen die de notarissen verrichten binnen het kader van hun wettelijke opdracht als openbaar ambtenaar maar ook op alle handelingen die zij verrichten in de normale uitoefening van hun beroep.
Inzake BTW dekt de genoemde vrijstelling de handelingen die door het geachte lid worden vernoemd.
Om te weten of bedoelde handelingen wel zijn toegelaten door de bepalingen die het notariële ambt regelen, verwijs ik het geachte lid naar mijn collega van justitie.
Overigens steunt bedoelde vrijstelling op een afwijking voorzien in artikel 28, § 3, b), van de zesde richtlijn van de raad van 17 mei 1977 (77/388/EEG) waarbij de Lid-Staten gedurende een overgangsperiode bepaalde beoefenaars van vrije beroepen, zoals onder meer notarissen, kunnen blijven vrijstellen van de BTW.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.