Overdracht van gegevensbanken. Zonder materiële drager. Door middel van informatiedragers · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

706 14 januari 1997

Zoeken

Overdracht van gegevensbanken. Zonder materiële drager. Door middel van informatiedragersOverdracht van gegevensbanken. Zonder materiële drager. Door middel van informatiedragers.

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/706-overdracht-gegevensbanken-zonder-materiele-drager-b3e8

Nummer
706
Datum
14 januari 1997

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

13 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer, nr. 72, 1996-1997, blz. 9671-9672

Overdracht van gegevensbanken - Zonder materiële drager - Door middel van informatiedragers.

VRAAG

1. Welk BTW-stelsel (levering van goederen of van diensten) is van toepassing op de overdracht van databanken tussen een gewone BTW-plichtige en een gebruiker wanneer :

a) die databanken op een magnetische gegevensdrager worden verstuurd (CD-ROM bijvoorbeeld);

b) die databanken elektronisch, via zenders of via satelliet (of langs nog andere wegen) verstuurd worden maar de gebruiker de gegevensbanken niet op een magnetische gegevensdrager bewaart ?

2. Moet het BTW-stelsel voor de levering van diensten op eenvormige wijze worden toegepast ?

3. Of moet er zoals in Frankrijk, een onderscheid ,worden gemaakt tussen beide typen van transacties, en dient in het eerste geval de BTW-regeling voor de levering van goederen en in het tweede geval de BTW-regeling voor de levering van diensten te worden toegepast ?

ANTWOORD

De handeling die bestaat in de overdracht van gegevensbanken zonder dat er gebruik wordt gemaakt van een informatiedrager maar die telefonisch, op elektronische wijze of, via radiogolven, per satelliet of via Internet plaatsvindt, is een dienst als bedoeld in artikel 18, § 1, tweede lid, 1°, van het BTW-wetboek.

Indien die overdracht van gegevensbanken daarentegen gebeurt door middel van informatiedragers (listing, disketten, CD-ROM ... ), dient volgend onderscheid te worden gemaakt.

Indien de gegevensbank ontworpen en/of aangepast is ter uitvoering van een intellectueel werk dat wordt verricht volgens de specifieke noden van een onderneming, wordt de overdracht ervan aangemerkt als een dienst bedoeld in bovengenoemd artikel 18 van het BTW-wetboek. In dat geval, dient de materiële drager immers als hulpmiddel te worden beschouwd van het intellectueel werk verricht door de dienstverrichter dat normaal gezien in hoofde van de partijen, het essentiële bestanddeel van de overeenkomst vormt.

Indien de gegevensbank daarentegen niet ontworpen of aangepast is in functie van de specifieke noden van een onderneming maar gecommercialiseerd is onder een gestandaardiseerde vorm die door elke geïnteresseerde onderneming verkrijgbaar is, dient de overdracht ervan als een levering van een goed te worden beschouwd in de zin van artikel 10 van het BTW-wetboek.

Aangehaalde teksten

2
WBTW art. 182 voorkomens
WBTW art. 101 voorkomen

Administratieve doctrine

4

« … van een materiële drager, van een gegevensbank die niet ontworpen of aangepast is in functie van de specifieke noden van een onderneming maar gecommercialiseerd is onder een gestandaardiseerde vorm die door elke geïnteresseerde onderneming verkrijgbaar is ( schriftelijke parlementaire vraag nr. 706 van de heer Volksvertegenwoordiger Didier Reynders van 14.01.1997 ). Worden daarentegen als diensten aangemerkt: de verkoop van software voor specifiek gebruik, aangepast of ontworpen om te voldoen aan de specifieke behoeften van de klant en dit volgens de door die klant verstrekte gegevens. In dat geval zijn de … »

Diensten (01.07.2026)Administratieve commentaar01.07.2026

Bekijk de 4 documenten