Vr. en Antw., Senaat, 2000-2001, nr. 2-25, blz. 1176-1177
Uitgifte effecten - Kosten - Aftrekregeling
VRAAG
Is de BTW aftrekbaar wanneer die slaat op kosten inzake raadgevers en audits bij de uitgifte van obligaties en aandelen?
Is de BTW aftrekbaar wanneer die slaat op kosten om een lening te krijgen?
ANTWOORD
De BTW die de door een onderneming gedane uitgaven van advies en audit naar aanleiding van de uitgifte van aandelen en obligaties of met het oog op het aangaan van een lening bezwaart, is aftrekbaar volgens de normale regels in de mate dat de verzamelde fondsen of de geleende sommen worden aangewend voor de voortzetting of de uitbreiding van een economische activiteit die recht op aftrek verleent.
Tot alle nuttige doeleinden vestig ik evenwel de aandacht van het geachte lid op de omstandigheid dat de belasting die de uitgaven van advies en audit bezwaart, en meer algemeen, de uitgaven gedaan door een onderneming waarvan de volledige economische activiteit aan de BTW onderworpen is, met het oog op het afstaan van effecten van andere vennootschappen die zij in portefeuille heeft, niet aftrekbaar is. Dit geldt zelfs indien de opbrengst van de vervreemding van deze effecten meteen zou gebruikt worden voor de uitoefening van de belastbare economische activiteit van de overdragende onderneming.
De verkoop van effecten is in feite een op grond van artikel 44, § 3, 10°, van het BTW-Wetboek vrijgestelde handeling, en verleent, ongeacht de uiteindelijke doelstelling van de handeling, bijgevolg geen enkel recht op aftrek. Het Europees Hof van justitie heeft trouwens dit standpunt bevestigd in haar arrest van 6 april 1995, in de zaak C-4/94 (BLP Group plc vs. Commissioners of Customs & Excise).