Vr. en Antw., Kamer, 2004-2005, nr. 65, blz. 10480-10481
Gastenmaaltijden
VRAAG
Gastenmaaltijden volgens de "tables d'hôtes"-formule maken al enige jaren opgang. Ze worden doorgaans thuis en in de gewone leefomgeving aangeboden. De gasten zitten samen aan één tafel en er is slechts één menu.
1. Moet iemand die gastenmaaltijden aanbiedt, er BTW op betalen?
2. Zo neen, aan welke voorwaarden inzake de plaats en de frequentie van de activiteit, het aantal gasten en het soort maaltijden moet worden voldaan om voor een BTW-vrijstelling in aanmerking te komen?
3. Welke formaliteiten moeten worden vervuld om dergelijke afwijkende bepaling te kunnen genieten?
ANTWOORD
(vice-eerste minister en minister van Financiën, 11.02.2005)
1, 2 en 3. Het verschaffen van spijs en drank in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse is een dienst beoogd in artikel 18, § 1, tweede lid, 11°, van het BTW-Wetboek, ongeacht de gebruikte formule. Hieruit volgt dat wanneer een persoon geregeld en zelfstandig in het kader van een formule "gastentafel" dergelijke handelingen onder bezwarende titel verricht, deze handelingen de belasting opeisbaar maken tegen het normale tarief van 21 %, wanneer ze hier te lande plaatsvinden.
Een bijzondere regeling, ingevoerd door artikel 56, § 2, van voornoemd wetboek, ontheft evenwel de kleine ondernemingen (natuurlijke personen of rechtspersonen waarvan de jaaromzet 5 580 euro niet overschrijdt) van de voornaamste verplichtingen die voortvloeien uit de hoedanigheid van belastingplichtige door hen vrij te stellen van het indienen van periodieke aangiften en van het betalen van de belasting aan de Staat.
Bijkomende inlichtingen inzake de toepassing van deze bijzondere regeling kunnen door elke geïnteresseerde belastingplichtige worden verkregen bij het BTW-controlekantoor waaronder hij ressorteert.