Europese richtlijnen, verdragen en verordeningen. plaats van de dienst. conferenties. sportinrichtingen · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

520 15 juni 2009

Zoeken

Europese richtlijnen, verdragen en verordeningen. plaats van de dienst. conferenties. sportinrichtingeneuropese richtlijnen, verdragen en verordeningen. plaats van de dienst. conferenties. sportinrichtingen en inrichtingen voor lichamelijke opvoeding

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/520-europese-richtlijnen-verdragen-verordeningen-plaats-9010

Nummer
520
Datum
15 juni 2009

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

8 paragrafen

Europese richtlijnen, verdragen en verordeningen

Plaats van de dienst

Conferenties

Sportinrichtingen en inrichtingen voor lichamelijke opvoeding

VRAAG

1. Uw diensten zouden momenteel onderzoeken of het inschrijvingsgeld voor conferenties en seminars dat wordt vooruitbetaald, bij de toepassing van de nieuwe btw-regels inzake de bepaling van de plaats van de belastbare handelingen kan worden beschouwd als zijnde betaald in het land van de ontvanger van de dienst en niet op de plaats waar de conferentie wordt georganiseerd. Klopt dat? 2. Klopt het dat deze regeling zou kunnen worden uitgebreid tot de contributie voor gymnastiekverenigingen en vergelijkbare sportclubs?

ANTWOORD

1. Overeenkomstig artikel 53 van de richtlijn 2006/112/EG, gewijzigd door de richtlijn 2008/8/EG, zoals dat van kracht zal worden op 1 januari 2010, " is de plaats van een dienst en van daarmee samenhangende diensten, in verband met culturele, artistieke, sportieve, wetenschappelijke, educatieve, vermakelijkheids- of soortgelijke activiteiten, zoals beurzen en tentoonstellingen, inclusief de diensten van de organisatoren van dergelijke activiteiten, de plaats waar die activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden ". Bedoelde diensten zijn dus belastbaar op de plaats waar deze activiteiten of evenementen daadwerkelijk plaatsvinden, met andere woorden waar ze materieel worden verricht. Ter zake is het van weinig belang of de ontvanger al dan niet een belastingplichtige is of dat hij hier in het land is gevestigd dan wel in een andere lidstaat. Voornoemde bepaling blijft eigenlijk identiek aan het huidige artikel 21, § 3, 4°, a) van het Wetboek. Het geachte lid zinspeelt wellicht op het feit dat de diensten die zullen worden verstrekt in het kader van bedoelde activiteiten of evenementen vanaf 1 januari 2011 zullen plaatsvinden op de plaats waar de belastingplichtige afnemer is gevestigd, dit overeenkomstig de nieuwe algemene regel van artikel 44 van voornoemde richtlijn die van toepassing is in de zogenaamde B to B relaties. Alleen de diensten die bestaan in het verlenen van toegang tot bedoelde evenementen en met de toegangverlening samenhangende diensten zullen de in voornoemd artikel 53 bedoelde regel inzake plaatsbepaling blijven volgen, met name de plaats waar het evenement daadwerkelijk plaatsvinden. Het feit dat het toegangsgeld tot een evenement (seminarie, conferentie, sportmanifestatie en dergelijke) op voorhand wordt betaald, speelt ter zake geen rol. De besprekingen die thans in de schoot van het btw-comité plaatsvinden, zouden er evenwel toe kunnen leiden dat de plaatsbepaling van diensten die bestaan in het verlenen van toegang tot een conferentie of een seminarie zou vallen onder artikel 44 in plaats van artikel 53, wanneer een voorafgaande inschrijving van de deelnemer is vereist waardoor de hoedanigheid als belastingplichtige van de afnemer kan worden achterhaald. 2. Het spreekt vanzelf dat het verlenen van toegang tot een sportinstallatie zoals onder meer een sportzaal en het verlenen van het recht om er gebruik van te maken tegen betaling van een vergoeding, niet valt onder het begrip "verlenen van toegang tot een evenement".

Aangehaalde teksten

2

Administratieve doctrine

1

« … titel 1, rubriek H, van dit Hoofdstuk) • het recht gebruik te maken van accommodaties, zoals gymnastiekzalen of dergelijke (fitnesszalen…), tegen betaling van een bijdrage (artikel 32, lid 3, van de uitvoeringsverordening (EU) nr. 282/2011, voornoemd en de schriftelijke parlementaire vraag nr. 520 van de heer Volksvertegenwoordiger Christian Brotcorne van 15.06.2009 ) • de zogenaamde interne of in-house opleidingen en bij analogie, deze gegeven in de lokalen van de klanten, in de context waarvan er geen sprake is van een handeling bestaande uit het verlenen van een recht op toegang, zoals uiteengezet in de subrubrieken … »

Diensten (01.09.2022)Administratieve commentaar19.09.2022

Bekijk het document