Cateringbedrijf
Europese richtlijnen, verdragen en verordeningen
Levering van goederen
VRAAG
1. Klopt het dat uw diensten de mogelijkheid bestuderen om, voor de toepassing van de nieuwe btw-regels met betrekking tot de plaatsbepaling van de dienstverlening per 2010, te bepalen dat fastfood zonder bediening aan tafel uitgesloten dient te worden van het begrip restaurantdiensten en restauratiediensten aan boord van een schip of een trein voor het gedeelte van een binnen de Gemeenschap verricht passagiersvervoer? 2. Dient er een onderscheid gemaakt te worden tussen dranken- en voedingsmiddelenautomaten enerzijds en dranken en voedingsmiddelen die door een kelner geserveerd worden anderzijds?
ANTWOORD
1. Overeenkomstig artikel 57, lid 1, van de richtlijn 2006/112/EG, gewijzigd door de richtlijn 2008/8/EG, zoals dat van kracht zal worden op 1 januari 2010, " is de plaats van restaurant- en cateringdiensten die materieel worden verricht aan boord van een schip, vliegtuig of trein tijdens het in de Gemeenschap verrichte gedeelte van een passagiersvervoer, de plaats van vertrek van het passagiersvervoer ". Deze bepaling stemt in alle bewoordingen overeen met artikel 37, lid 1, van de richtlijn 2006/112/EG in verband met de levering van goederen aan boord van een schip, vliegtuig of trein dat als volgt luidt : " ingeval de levering van goederen plaatsvindt aan boord van een schip, vliegtuig of trein en tijdens het in de Gemeenschap verrichte gedeelte van een passagiersvervoer, wordt als plaats van deze levering aangemerkt de plaats van vertrek van het passagiersvervoer". In feite werden de regels van de plaatsbepaling van bedoelde diensten in overeenstemming gebracht met de regels die reeds van toepassing waren inzake de levering van goederen aan boord van bovengenoemde transportmiddelen, zodanig dat de regels van de plaatsbepaling dezelfde zijn, of het nu een levering van een goed betreft dan wel restaurant- of cateringdiensten, namelijk de plaats van vertrek van het passagiersvervoer. 2. Ik verwijs het geachte Lid naar de beslissing E.T. 92.435 van 12.02.1999 (Btw-revue nr. 142, p. 490). Wanneer de automaat geplaatst is in ruimten die voor het verbruik ter plaatse zijn ingericht, zoals frituren, cafetaria's, cafés, bedrijfsrestaurants, kantines, stationsbuffetten, enzovoort, is het verschaffen door de automaten van spijzen en/of dranken op zich een dienst. Dit sluit evenwel niet uit dat de exploitant van het lokaal tot voldoening van de administratie kan aantonen dat een gedeelte van de door de automaat geleverde goederen wordt meegenomen door de klanten en deze handelingen bijgevolg als leveringen van goederen worden aangemerkt. Wanneer de automaat daarentegen is geplaatst op een andere plaats dan hiervoor vermeld (bijvoorbeeld in een stationshall, een wachtzaal van een ziekenhuis, een gang, de binnenplaats van een school, ...) worden de door de automaat verschafte spijzen en/of dranken behandeld als leveringen van goederen, zelfs indien de automaat eveneens een recipiënt verschaft, zoals een koffiebeker.