Vr. en Antw., Kamer, 2000-2001, QRVA 50/058, blz. 6561
BTW-tarief - Vellen of snoeien van bomen
VRAAG
1. Welk BTW-tarief is van toepassing op het hakselen van takken na het vellen of snoeien van bomen?
2. Artikel 38, § 4, van het BTW-Wetboek bepaalt: "Iedere handeling die bijdraagt tot het vervaardigen, het bouwen, het monteren of het omvormen van een ander goed dan een uit zijn aard onroerend goed, is aan de belasting onderworpen naar het tarief dat geldt voor het goed beschouwd in de staat waarin het verkeert na de uitvoering van de handeling". Het vellen van bomen in een tuin, langsheen een weg of in een park gebeurt echter nooit met het oog op het verkrijgen van een "afgewerkt product" maar wel om een probleem op te lossen en "draagt" maar op geheel bijkomstige wijze bij tot het verkrijgen van een bruikbaar afgewerkt product.
Welk tarief is in dat geval van toepassing?
ANTWOORD
1. Wanneer takken worden gehakseld in het kader van de uitvoering van een contract dat het snoeien of vellen van een boom tot voorwerp heeft, moet het hakselen beschouwd worden als bijkomstig ten opzichte van de hoofdhandeling inzake het snoeien of vellen. Het hakselen van de takken is hier bijgevolg onderworpen aan het BTW-tarief dat van toepassing is op de hoofdhandeling.
In dit verband kan ik slechts verwijzen naar het antwoord verstrekt op de vraag nr. 510 van het geachte lid van 17 november 2000. ( Vragen en Antwoorden , Kamer, 2000-2001, nr. 68, blz. 7655.)
2. Ook hier verwijs ik het geachte lid naar het antwoord gegeven op zijn vraag nr. 510 van 17 november 2000.