Onbezoldigde hulp van familie en vrienden. Bouwen en verbouwen van woningen · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

453 16 juli 1993

Zoeken

Onbezoldigde hulp van familie en vrienden. Bouwen en verbouwen van woningenOnbezoldigde hulp van familie en vrienden. Bouwen en verbouwen van woningen.

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/453-onbezoldigde-hulp-familie-vrienden-bouwen-665b

Nummer
453
Datum
16 juli 1993

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

12 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat, 1992-1993, nr. 73, blz. 3766

Onbezoldigde hulp van familie en vrienden - Bouwen en verbouwen van woningen.

VRAAG

Door vele eigenaars die met familieleden of vrienden ten dele een nieuwbouw optrekken of verbouwingen aan de bestaande woning uitvoeren, worden de burgemeesters geregeld gevraagd een verklarend attest af te leveren, waaruit moet blijken dat de bovengenoemde personen deze hulp als vriendendienst verstrekken zonder dat zij dan ook enig loon of vergoeding hiervoor genieten. Kan hier sprake zijn van illegaal werk?

Kan een dergelijke verklaring als rechtsgeldig aanzien worden? Ik denk hier o.m. aan de diensten van Arbeid en Tewerkstelling, alsook de administratie van BTW.

Ik veronderstel dat vriendendiensten toch niet strafbaar zijn. Dienen de hulpverleners of bouwheer in het door mij geciteerd geval nog andere formaliteiten te vervullen?

ANTWOORD

Wat de eerste vraag betreft verwijs ik het geachte lid naar het antwoord dat wordt verstrekt door de minister van Tewerkstelling en Arbeid.

Op het stuk van de BTW moet worden rekening gehouden met wat volgt, wanneer onbezoldigde hulp wordt verstrekt door familie en vrienden bij het bouwen en verbouwen van gebouwen.

Onbezoldigde hulp van familieleden en vrienden is niet aan de BTW onderworpen, behoudens indien de persoon die de kosteloze hulp verleent een BTW-belastingplichtige is die werk in onroerende staat uitvoert en het werk behoort tot de werkzaamheid waarvoor hij belastingplichtige is (BTW- Wetboek, artikel 2, eerste lid, en artikel 19, § 2, 2°).

Artikel 64, § 4, van het BTW-Wetboek bevat echter een vermoeden dat, behoudens tegenbewijs, ieder pas opgericht gebouw geacht wordt door een belastingplichtige geleverd te zijn ter uitvoering van één of meer dienstverrichtingen met betrekking tot een werk in onroerende staat.

Het gaat hier om een vermoeden juris tantum, zodat de eigenaar van het gebouw door alle middelen van gemeen recht, met uitzondering van de eed, kan bewijzen dat hij zelf of met de kosteloze medewerking van derden het gebouw geheel of gedeeltelijk heeft opgericht.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 641 voorkomen

Administratieve doctrine

1

« … doet, als particulier en huurder, gratis de afwerking - eventueel met zijn familie - met die materialen. Dit behelst de installatie van de badkamer, het leggen van parket en plafonds in hout, plaatsen van nieuwe deuren enzovoort. Volgens het antwoord op vraag nr. 453 van 16 juli 1993 van de heer Cardoen is onbezoldigde hulp van familieleden en vrienden niet aan de BTW onderworpen, behoudens indien de persoon die de onbezoldigde hulp verleent een BTW-plichtige is die werk in onroerende staat uitvoert en het werk behoort tot de … »

Gebouw terbeschikking van zaakvoerder door vennootschap. Maatstaf van heffing. Aftrek. SchadevergoedingParlementaire vraag24.10.1994

Bekijk het document