Vr. en Antw., Kamer, 1992-1993, nr. 54, blz. 4715-4716
BTW. - Tussenpersonen.
VRAAG
Een niet in België gevestigde tussenpersoon ontvangt en schrijft uit eigen naam facturen uit (hetzij als commissionair zoals bedoeld in artikel 20 van het BTW-wetboek, hetzij als koper-wederverkoper). De activiteiten waarvoor de betrokkene als tussenpersoon fungeert, betreffen enkel dienstverrichtingen waarvan wordt uitgegaan dat ze in België plaatsvonden krachtens artikel 21, § 2 of § 3, 1° of 2°.
Is die tussenpersoon gehouden zich bij de BTW in België te melden ?
ANTWOORD
In het door het geacht lid beoogde geval, waarbij een persoon diensten verricht die hem zijn verstrekt in onderaanneming, of tussenkomst als makelaar of lasthebber bij diensten maar op grond van de artikelen 13 en 20 van het BTW-wetboek de hoedanigheid heeft van commissionair, bevindt men zich, voor de toepassing van de BTW, in de situatie waarbij twee opeenvolgende prestaties plaatsvinden.
In de gevallen waarbij de bepaling van de plaats van de dienst geschiedt, hetzij overeenkomstig artikel 21, § 3, 1°, hetzij overeenkomstig artikel 21, § 3, 2°, van bovengenoemd wetboek, zijn die criteria van toepassing op elk van de twee opeenvolgende stadia. In dit verband wordt, aangezien in het door het geacht lid beoogde geval, volgens de toepassing van betreffende criteria, de plaats van de dienst België is, elk van de opeenvolgende prestaties aan de BTW in België onderworpen, zelfs indien de tussenpersoon buiten België is gevestigd.
Anderzijds, indien de betreffende diensten onderworpen zijn aan het algemeen criterium inzake het bepalen van de plaats van de dienst bedoeld in artikel 21, § 2, van het BTW-wetboek, te weten, de plaats waar de dienstverrichter is gevestigd, is de belasting uiteraard niet verschuldigd in België ten aanzien van de prestaties in het tweede stadium, dat wil zeggen die verricht door de tussenpersoon op de wijze bedoeld in het eerste lid van onderhavig antwoord, wanneer deze tussenpersoon in België noch de zetel van zijn economische activiteit, noch een vaste inrichting heeft van waaruit hij bedoelde diensten verricht, noch zijn woonplaats of zijn gebruikelijke verblijfplaats.
In de mate waarin de belastingplichtige die niet in België is gevestigd, rekening houdend met wat voorafgaat, de diensten in België verricht, is hij gehouden een aangifte van aanvang van werkzaamheid in te dienen en een hier te lande gevestigde aansprakelijke vertegenwoordiger te laten erkennen (artikelen 53, eerste lid, 1°, en 55 van het BTW-wetboek). De administratie van de BTW, registratie en domeinen kent dan een BTW-identificatienummer toe (artikel 50, § 1, van het BTW-wetboek).
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.