Diensten. plaats van de dienst. buitenlandse belastingplichtige · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

363 13 maart 2009

Zoeken

Diensten. plaats van de dienst. buitenlandse belastingplichtige

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/363-diensten-plaats-dienst-buitenlandse-belastingplichtige-007b

Nummer
363
Datum
13 maart 2009

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

7 paragrafen

Diensten

Plaats van de dienst

Buitenlandse belastingplichtige

VRAAG

Wanneer een niet in België gevestigde dienstverrichter in artikel 21, § 3, 7° van het btw-Wetboek bedoelde diensten verleent aan een in België gevestigde belastingplichtige ontvanger en die laatste bijgevolg de btw verschuldigd is op grond van artikel 51, § 2, 1° van het btw-Wetboek, kan die in België gevestigde ontvanger dan de btw aftrekken indien de in het buitenland gevestigde dienstverrichter heeft nagelaten op de door hem uitgereikte factuur het Belgische btw-tarief en het totaalbedrag van de in België verschuldigde belasting te vermelden?

ANTWOORD

In het door het geachte Lid beoogde geval, waarin de ontvanger van de dienst schuldenaar is van de Belgische btw, dient rekening te worden gehouden met artikel 3, § 1, 7°, van koninklijk besluit nr. 3 met betrekking tot de aftrekregeling voor de toepassing van de belasting over de toegevoegde waarde. Krachtens deze bepaling moet deze ontvanger, om zijn recht op aftrek te kunnen uitoefenen, in het bezit zijn van een factuur uitgereikt overeenkomstig de artikelen 53, § 2, en 53octies van het Btw-Wetboek, of bij gebreke van een dergelijke factuur, van het stuk bedoeld in artikel 9, § 1, van koninklijk besluit nr. 1 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde. Hij dient bovendien de verschuldigde belasting op te nemen in de aangifte met betrekking tot de periode waarin zij opeisbaar is geworden. Indien een dergelijke factuur wordt uitgereikt moet de mededeling "Belasting te voldoen door de medecontractant - Btw-Wetboek, artikel 51, § 2" of de verwijzing naar de betreffende bepaling van de richtlijn of elke andere gelijkwaardige vermelding op de factuur, overeenkomstig artikel 5, § 1, 9°, van voornoemd koninklijk besluit nr. 1, aangebracht worden in plaats van de vermelding van de tarieven en het totaalbedrag van de verschuldigde belasting. Daarentegen moet het voornoemde stuk, overeenkomstig artikel 9, § 2, 6°, van het koninklijk besluit nr. 1, per tarief, de maatstaf van heffing en het totaalbedrag van de verschuldigde belasting vermelden.

Aangehaalde teksten

6
KB nr. 1 art. 92 voorkomens
KB nr. 3 art. 31 voorkomen
WBTW art. 211 voorkomen
WBTW art. 511 voorkomen
WBTW art. 531 voorkomen