Vr. en Antw., Senaat, 1992-1993, nr. 56, blz. 2732-2733
BTW-heffing op transfers in de sport.
VRAAG
In de pers lees ik over de mogelijke heffing van BTW op de overgang (transfer) van de ene club naar een andere, van sportbeoefenaars, onder meer voetbal- en basketbalspelers.
Beslist kan BTW geheven worden op de administratief-dienstverlenende handeling die met een transfer gepaard gaat.
Maar er wordt gesproken over het "verkopen" van spelers. Kunnen mensen handelswaar zijn ? Natuurlijk niet; maar kan dan BTW geheven worden op hun verkoop, namelijk op een ongeoorloofde daad ?
ANTWOORD
Door de noodzakelijke aanpassing op 1 januari 1993 van het BTW-Wetboek aan de zesde richtlijn van 17 mei 1977 van de Raad van de Europese Gemeenschappen ten gevolge van de afschaffing, op voornoemd tijdstip, van de fiscale grenzen tussen de lidstaten, werd onder meer de draagwijdte van artikel 18 van bovengenoemd wetboek uitgebreid in die zin dat als dienst wordt beschouwd, elke handeling die geen levering is als bedoeld in hetzelfde wetboek.
Om die reden zijn dan ook vanaf hetzelfde tijdstip de vrije transfers van sportbeoefenaars, zoals voetbal- en basketbalspelers, aan de BTW onderworpen.
Hoewel met betrekking tot bedoelde transfers de volksmond het steeds heeft over het zogenaamde "verkopen" van spelers, worden die handelingen voor de toepassing van de BTW beschouwd als de overdracht van rechten of het tijdelijk verlenen van rechten met betrekking tot een speler al naargelang het gaat om een definitieve of tijdelijke transfer.