Vr. en Antw., Senaat G.Z. 1989-1990 blz. 136
Uitzendkok ( traiteur ) - Levering van warme maaltijden bij de klanten - Spijzen en dranken - Tarief - Restaurant - Levering aan een OCMW van warme maaltijden - Tafeldienen - Voedingsmiddel
VRAAG
Welk tarief moet een zelfstandig traiteur toepassen voor :
- de bestelling ten huize van warme maaltijden (zonder drank) bij bejaarden (rekening op naam van de persoon);
- de levering aan een OCMW van warme maaltijden (zonder drank), als het OCMW voor de bestelling ten huize instaat;
- de bestelling ten huize van warme maaltijden (zonder drank), bij bejaarden (rekening opgestuurd aan het OCMW);
- de levering van warme maaltijden aan een erkend tehuis, dat ze (met drank) opdient voor de bejaarden die er verblijven ?
ANTWOORD
De levering bij de klant door een uitzendkok van spijzen die hij in zijn bedrijfslokalen bereid heeft, is aan te merken als een levering van goederen in de zin van artikel 10 van het BTWWetboek, wanneer de uitzendkok zich beperkt tot het afleveren van deze gerechten bij zijn klant, zonder tussenkomst te verlenen bij het tafeldienen en hij geen andere prestatie met betrekking tot die bediening verricht. In die omstandigheden heeft men, in elk van de vier beoogde gevallen, telkens te maken met een levering van bereide spijzen.
Deze levering van vaste voedingsmiddelen is belastbaar tegen het toepasselijk tarief voor bereide spijzen (in de regel 6 pct., maar 25 pct. voor de goederen bedoeld in rubriek X van tabel C van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij die tarieven).