Vr. en Antw., Senaat, G.Z.1999-2000, blz. 548
Maatstaf van heffing - Gratis bijgeleverd product
VRAAG
Welke BTW-heffingsgrondslag geldt er bij de levering van producten van gelijke aard, wanneer de factuur bijvoorbeeld het volgende vermeldt : "5 stuks van product X + 1 gratis" ?
Het extra product van dezelfde aard wordt «gratis» geleverd via een bijzondere aanbieding. Moet dat product worden beschouwd als een goed dat aan het bedrijf «onttrokken» wordt in de zin van artikel 12 van het BTW-Wetboek of gaat het hier gewoon om een vermindering op de hoeveelheid ?
Moet men de heffingsgrondslag spreiden tussen, enerzijds, de verkochte producten en, anderzijds, het «gratis bijgeleverde» product ?
ANTWOORD
In het door het geachte Lid beoogde geval dient geconcludeerd te worden dat men te maken heeft met een levering van zes goederen voor de prijs van vijf.
Derhalve wordt overeenkomstig artikel 26 van het BTW-Wetboek de belasting geheven over de aan de koper gevraagde prijs en is artikel 12, § 1, eerste lid, 2°, van genoemd Wetboek niet van toepassing.
Krachtens artikel 5, § 1, 6°, van het koninklijk besluit nr. 1 van 29 december 1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde moet de factuur met betrekking tot die levering overigens de totale hoeveelheid van de hier geleverde goederen vermelden, namelijk zes.
In de mate waarin de boekhouding van de betrokken belastingplichtige voldoende bewijskrachtig is, moet de hierboven beoogde vermelding deze belastingplichtige toelaten om het wettelijk vermoeden van artikel 64, § 1, van het BTW-Wetboek, dat bepaalt dat hij die goederen verkrijgt of produceert om ze te verkopen geacht wordt, behoudens tegenbewijs, de door hem verkregen of geproduceerde goederen te hebben geleverd onder voorwaarden waaronder de belasting opeisbaar wordt, niet toe te passen.