Hand. , Senaat, 2004-2005, nr. 3-112, blz. 97-98
Universitaire spin-offs - BTW-belastingplicht
VRAAG
Onze universiteiten en wetenschappelijke hogescholen hebben programma's opgezet om de resultaten van hun wetenschappelijk onderzoek ten nutte te maken. Dat gebeurde vroeger dikwijls in laboratoria die afhingen van de genoemde onderwijsinstellingen. Sinds enkele jaren is men gekomen tot de oprichting van afzonderlijk organismen, die spin-offs worden genoemd. Die worden, naargelang het geval, opgericht als VZW of als handelsvennootschap.
Omdat onderwijsinstellingen niet aan de BTW zijn onderworpen, rijst de vraag of deze activiteiten aan de BTWonderworpen zijn. Zowel laboratoria, departementen als spinoffs hebben uiteraard de bedoeling de resultaten van hun onderzoek aan de industrie te verkopen, contracten voor nieuw onderzoek af te sluiten of nog licenties en brevetten te geven aan belangstellende investeerders.
Kunnen die onderzoeksactiviteiten die door die instellingen onder bezwarende titel worden uitgevoerd - dat wil zeggen dat ze aanleiding geven tot een tegenprestatie van een derde - worden uitgesloten van BTW of niet ? Moeten die spin-offs worden beschouwd als een verlengstuk van de universiteiten en hogescholen, zodat de BTW niet van toepassing is ? Of moeten ze worden beschouwd als ondernemingen in algemene zin, zodat ze aan de BTW zijn onderworpen?
Kan de minister ook verduidelijken wat de BTW-regeling is bij het afstaan van licenties of brevetten of enige andere vorm van tegeldemaking van onderzoeksresultaten door een hogere onderwijsinstelling ?
(Voorzitter: de heer Staf Nimmegeers, eerste ondervoorzitter.)
ANTWOORD
(van de heer Reynders, minister van Financiën)
Als de spin-offs een rechtspersoonlijkheid hebben die los staat van de onderwijsinstellingen waarvan zij uitgaan, hebben zij in principe de hoedanigheid van BTW-plichtige voor de exploitatie onder bezwarende titel van de resultaten van hun onderzoeksactiviteiten. De handelingen die zij in dit kader verrichten zijn bijgevolg onderworpen aan de BTW.
Wanneer de onderwijsinstellingen de resultaten van het onderzoek zelf onder bezwarende titel exploiteren en deze instellingen vallen onder artikel 6 van het BTW-wetboek - openbare instellingen - is de exploitatie niet aan de BTW onderworpen. Hier gelden inzonderheid de bepalingen van het koninklijk besluit nº 26 van 2 december 1970 met betrekking tot de onderwerping van openbare instellingen aan de BTW.
De exploitatie is daarentegen wel onderworpen aan de belasting wanneer zij wordt verricht door onderwijsinrichtingen die niet in het vermelde artikel 6 worden bedoeld.
Om een einde te stellen aan die ongelijke behandeling zal binnenkort een voorontwerp van wet tot wijziging van het BTW-wetboek en van het koninklijk besluit nº 26 aan de ministerraad worden voorgelegd. Wij hebben het advies van de Inspectie van Financiën daarover reeds ontvangen. De aanpassing van artikel 6 gebeurt in overeenstemming met de zesde richtlijn terzake. Ik hoop dat het ontwerp in de komende weken door de regering zal worden goedgekeurd waarna het aan het parlement zal worden voorgelegd.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.