Vr. en Antw., Senaat, 2006-2007, nr. 3-81, blz. 8830-8831
Kortingsbonnen
VRAAG
Moet in de belastbare grondslag voor leveringen van goederen in ruil voor bonnen die bij een voorgaande verkoop werden uitgereikt en die bij een volgende aankoop recht geven op een korting, de waarde van die bonnen inbegrepen zijn? Wat zijn de gevolgen indien bij een volgende aankoop de goederen gratis worden geleverd in ruil voor bonnen die bij vorige aankopen werden verkregen?
ANTWOORD
(vice-eersteminister en minister van Financiën)
Het geachte lid beoogt duidelijk het geval waarin een klant een gedeelte of de gehele prijs van een aangekocht goed voldoet door het afgeven aan de kleinhandelaar van één of meerdere kortingbonnen die verkregen zijn naar aanleiding van bij dezelfde kleinhandelaar verrichte vorige aankopen.
In dit geval moet het bedrag van de aan de kleinhandelaar afgegeven kortingbonnen worden beschouwd als een door de kleinhandelaar aan zijn klant toegestane prijskorting.
Bijgevolg dient het bedrag van die kortingbonnen, overeenkomstig artikel 28, 2°, van het BTW-Wetboek, niet te worden opgenomen in de maatstaf van heffing.
Indien het gecumuleerd totaal van de kortingbonnen toelaat dat de klant het goed verkrijgt zonder een opleg in geld, is bovendien geen enkele belasting verschuldigd en dient geen enkele onttrekking te gebeuren in hoofde van de kleinhandelaar-belastingplichtige.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.