VRAAG
Een zelfstandige begint zijn bedrijvigheid en beschikt over een vroeger aangekochte auto die hij voor zijn werk intensief zal moeten gebruiken.
De vroeger op dit voertuig betaalde BTW is, althans volgens sommige auteurs o.m. ook in de BTW-Revue, gedeeltelijk aftrekbaar.
Kan de geachte Minister me dit formeel bevestigen en de gebeurlijke voorwaarden en grenzen van deze aftrekking duidelijk vermelden?
ANTWOORD
Wanneer een belastingplichtige als bedrijfsmiddel een goed gebruikt, dat hij heeft verkregen en gebruikt op een tijdstip waarop hij nog niet de hoedanigheid van belastingplichtige bezat, kan hij, rekening houdend met artikel 49, 1°, van het Wetboek, een gedeelte van de BTW geheven van de verkrijging van het goed in aftrek brengen. Deze aftrek kan reeds, volgens de gewone regels, worden verricht in de eerste periodieke aangifte die de betrokkene moet indienen.
De te verrichten aftrek is gelijk aan het bedrag van de - rekening houdend met de artikelen 45, § 2, en 46 van het Wetboek - aftrekbare BTW, verminderd met één vijfde per jaar of gedeelte van een jaar dat verstreken is voor het jaar waarin de betrokkene de hoedanigheid van belastingplichtige verkregen heeft.
Voorbeeld.
Iemand heeft in juni 1980 een personenwagen gekocht en voor deze aankoop werd hem een bedrag van 50.000 frank als BTW in rekening gebracht. Hij begint zijn belastbare activiteit in februari 1982. Er wordt van uitgegaan dat hij belastingplichtige is voor het geheel van zijn activiteit en dat hij de wagen voor meer dan 50 pct. voor beroepsdoeleinden gebruikt.
Daar het voertuig in 1980 (dat voor een volledig jaar wordt gerekend) en in 1981 werd gebruikt, voor doeleinden die de aftrek niet toelaten, kan deze in principe slechts betrekking hebben op drie vijfde van de oorspronkelijk in rekening gebrachte belasting, hetzij 30.000 frank.
Rekening houdend evenwel met de toepassing van artikel 45, § 2, van het BTW-Wetboek dat in het beoogde geval het recht op aftrek voor de personenwagen beperkt tot 50 pct., bedraagt de aftrek uiteindelijk de helft van 30.000 frank of 15.000 frank.