Schriftelijke vraag en antwoord nr : 199 - Zittingsperiode : 52
Auteur : Christian Brotcorne, CDH (01094)
Departement : Vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen
Titel : Vermelding van het btw-nummer van de cliënt op de factuur.
Datum indiening : 19/01/2009
Vraag
1. Is een in België gevestigde dienstverlener die diensten bedoeld in artikel 21, § 3, 7°, van het btw-Wetboek verstrekt aan een in het buitenland gevestigde btw-plichtige verplicht om het btw-nummer van zijn cliënt te vermelden?
2. Is een in het buitenland gevestigde dienstverlener die diensten bedoeld in artikel 21, § 3, 7°, van het btw-Wetboek verstrekt aan een in België gevestigde btw-plichtige verplicht om het btw-nummer van zijn cliënt te vermelden?
3. Hoe rechtvaardigt men een eventuele verschillende behandeling?
Antwoord
Publicatie antwoord : B054 · Publicatiedatum : 23/03/2009
Wanneer een niet in België gevestigde dienstverrichter een in artikel 21, § 3, 7°, van het Btw-Wetboek bedoelde dienst verricht voor een in België gevestigde belastingplichtige, wordt als plaats van die handeling aangemerkt de plaats waar de klant de zetel van zijn economische activiteit of een vaste inrichting heeft gevestigd waarvoor de dienst is verricht of, bij gebreke, zijn woonplaats of zijn gebruikelijke verblijfplaats. Bijgevolg vindt die dienst plaats in België.
Overeenkomstig artikel 5, § 1, 3°, van het koninklijk besluit nr. 1 van 29 december 1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde, dient de factuur de naam of de maatschappelijke benaming, het adres en het in artikel 50 van het Btw-Wetboek bedoeld Btw-identificatienummer van de medecontractant te vermelden. Aangezien de buitenlandse dienstverrichter een handeling verricht die hier te lande plaatsvindt, is de Belgische regelgeving op het stuk van facturering op hem van toepassing en dient hij inderdaad het btw-identificatienummer van zijn klant op de uit te reiken factuur te vermelden.
In het geval een hier te lande gevestigde dienstverrichter een in artikel 21, § 3, 7°, van het Btw-Wetboek bedoelde dienst verricht voor een niet in België gevestigde belastingplichtige, vindt de handeling plaats in het land waar de klant is gevestigd.
In een dergelijk geval is de Belgische dienstverrichter voor wat de verplichte vermeldingen op de factuur betreft onderworpen aan de Belgische regelgeving en, in voorkomend geval, ook aan de regelgeving van het land waar de handeling plaatsvindt. Onze regelgeving voorziet voor dit concreet geval niet in de verplichting het Btw-identificatienummer van de klant op de factuur te vermelden aangezien het hier gaat om een handeling verricht in het buitenland waarbij het identificatienummer van de klant waaronder de dienst aan hem is verleend, geen invloed heeft op de plaatsbepaling van die handeling en bovendien deze dienst niet moet worden opgenomen in een bij de Belgische administratie in te dienen opgave (territorialiteitsbeginsel van de Belgische regelgeving). Of de Belgische dienstverrichter het Btw-identificatienummer van zijn buitenlandse klant al dan niet op de factuur zal moeten vermelden, hangt derhalve af van de regelgeving van het land waar de handeling plaatsvindt.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.
Vraag en antwoord gepubliceerd door de Kamer van volksvertegenwoordigers in het Bulletin van vragen en antwoorden · De vraag op de website van de Kamer