Vr. en Antw., Kamer
Vrijstellingen - Diensten als makelaar of lasthebber bij verzekeringen
VRAAG
De teneur van het antwoord van de Minister van Financiën op mijn vraag nr. 10 van 9 december 1985 Z. Revue nr. 71, blz. 162.
(z. bulletin van Vragen en Antwoorden, Senaat, 1985-1986, nr. 1, van 7 januari 1986, blz. 14) kan als volgt worden samengevat: de makelaars en lasthebbers die geen enkele andere werkzaamheid uitoefenen dan het verrichten van handelingen vrijgesteld op grond van artikel 44, § 3, 3°, van het BTW-Wetboek, of op grond van een andere bepaling van hetzelfde artikel van hetzelfde wetboek, zijn krachtens artikel 5 van dit wetboek geen BTW-belastingplichtigen. Zij hoeven geen BTW te verrekenen voor de honoraria of de commissielonen die zij aan de verzekeringsmaatschappij factureren, maar mogen anderzijds de BTW die de in het kader van hun werkzaamheid gedane uitgaven heeft verzwaard, niet aftrekken.
1. Quid als de betrokkenen in dezelfde omstandigheden als die welke boven zijn beschreven, hun commissieloon of honorarium aan hun verzekerden factureren wegens problemen die met de verzekering verband houden?
Moeten zij de BTW verrekenen?
2. Quid ingeval zij gelegenheidshandelingen verrichten?
ANTWOORD
De vrijstelling bepaald in artikel 44, § 3, 3°, van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde ten aanzien van de diensten als makelaar of lasthebber bij verzekeringen met uitzondering van de diensten als schade-expert, is van toepassing zonder onderscheid naargelang de genoemde diensten worden verstrekt en gefactureerd aan de verzekeraar of, in voorkomend geval, aan de verzekerde. De geregelde of toevallige aard van die handelingen wordt daarbij niet in overweging genomen. Die vrijstelling is evenwel slechts van toepassing indien de voornoemde dienstverrichtingen wel degelijk behoren tot de opdracht van een makelaar of lasthebber en verleend worden door makelaars of tussenpersonen bij verzekeringen in de zin van artikel 13, B, d Lees: «..., van artikel 13, B, a,...».
, van de Zesde Richtlijn van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 17 mei 1977 betreffende de harmonisatie van de wetgevingen der Lid-Staten inzake omzetbelasting Z. Revue nr. 30, blz. 263.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.