VRAAG
Ingevolge artikel 44, § 3, 3°, van de wet van 3 juli 1969 tot invoering van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, zijn de diensten als makelaar of lasthebber bij de in het 2° en het 2°bis van dit artikel 44, § 3, bedoelde handelingen, alsmede bij verzekeringen, niet inbegrepen de diensten als schade-expert, bij wisselverrichtingen..., vrijgesteld van de belasting over de toegevoegde waarde.
Betekent dit dat een zelfstandige medewerker van een onderneming, die als dusdanig een maandelijks honorarium en/of een commissieloon ontvangt en die alleen diensten verleent die van de BTW zijn vrijgesteld, aan de door hem bediende klanten, dan ook geen BTW op zijn prestaties moet aanrekenen wanneer hij zijn honorarium en/of commissieloon ontvangt voor de transacties die hij voor rekening van de onderneming heeft verricht?
Een dergelijke toepassing van het genoemde artikel lijkt logisch, aangezien de onderneming wegens de vrijstelling geen BTW aan haar klanten aanrekent en de zelfstandige medewerker bovendien alleen dit soort diensten voor rekening van de onderneming verricht.
ANTWOORD
Wanneer een persoon, tegen vergoeding, geregeld en zelfstandig als makelaar of lasthebber bij verzekeringen optreedt, verricht hij diensten bedoeld in artikel 18, § 1, 1° of 3°, van het BTW-Wetboek maar die als zodanig op grond van artikel 44, § 3 3°, van hetzelfde Wetboek van de BTW zijn vrijgesteld.
Overeenkomstig artikel 5 van het BTW-Wetboek, heeft die persoon niet de hoedanigheid van BTW-belastingplichtige wegens de handelingen die hij in het kader van zijn werkzaamheid als makelaar of lasthebber verricht.