Vr. en Antw., Kamer, 1995-1996, nr. 22, blz. 2409-2410
BTW-Revue nr. 120, blz. 355
Overdracht van gestandaardiseerde software via Internet - Plaats van de dienst - Maatstaf van heffing.
VRAAG
1. Wie is BTW-plichtig, tegen welk BTW-tarief en op grond van welke maatstaf van heffing, bij de levering van een standaard computerprogramma aan een natuurlijk privé-persoon, wanneer de software rechtstreeks via Internet geleverd wordt en de leverancier:
a) buiten België maar in een EU-lidstaat is gevestigd,
b) in een derde land is gevestigd ?
2. Hoe luidt het antwoord op die vragen wanneer de verkoper buiten de EU is gevestigd en de koper een in België gevestigde gewone BTW- plichtige of niet-BTW-plichtige rechtspersoon is ?
ANTWOORD
1 en 2. Vooraf wil ik er het geacht lid op wijzen dat de overdracht van gestandaardiseerde software via Internet, voor de toepassing van de belasting over de toegevoegde waarde niet als een levering van goederen wordt aangemerkt, maar als een dienst bedoeld in onderhavig geval in artikel 18, § 1, tweede lid, 1°, van het BTW-wetboek.
Overeenkomstig artikel 21, § 2, van het BTW-wetboek wordt in principe als plaats van een dienst aangemerkt de plaats waar de dienstverrichter de zetel van zijn economische activiteit of een vaste inrichting heeft gevestigd van waaruit hij de dienst verricht of, bij gebrek aan een dergelijke zetel of vaste inrichting, zijn woonplaats of zijn gebruikelijke verblijfplaats.
Wanneer de dienstverrichting evenwel bestaat in de overdracht van software via Internet, wordt overeenkomstig artikel 21, § 3, 7°, d, van genoemd wetboek in afwijking van § 2, als plaats van de dienst aangemerkt de plaats waar de ontvanger van de dienst de zetel van zijn economische activiteit of een vaste inrichting heeft gevestigd waarvoor de dienst is verricht of, bij gebreke, zijn woonplaats of zijn gebruikelijke verblijfplaats, wanneer de dienst wordt verleend aan een ontvanger die buiten de Gemeenschap is gevestigd of aan een belastingplichtige die in de Gemeenschap doch buiten het land van de dienstverrichter is gevestigd en handelt voor de doeleinden van zijn economische activiteit.
Rekening houdend met bovengenoemde bepalingen, is de dienst die bestaat in de overdracht via Internet van software door een in het buitenland gevestigde belastingplichtige, die in België geen vaste inrichting heeft, niet onderworpen aan de BTW in België, wanneer deze verleend wordt aan een hier te lande gevestigde particulier.
Een dergelijke dienst die wordt verleend aan een in België gevestigde belastingplichtige die handelt voor de doeleinden van zijn economische activiteit, is daarentegen onderworpen aan de BTW in België tegen het normale BTW-tarief dat thans 21 % bedraagt (20,5 % vóór 1 januari 1996). In dat geval is de ontvanger overeenkomstig artikel 51, § 2, 1°, a, van hetzelfde wetboek schuldenaar van de belasting.
Wat de maatstaf van heffing van deze handeling betreft, deze bevat krachtens artikel 26 van het BTW-wetboek alles wat de dienstverrichter verkrijgt of moet verkrijgen van degene aan wie de dienst wordt verstrekt, of van een derde, met inbegrip van de subsidies die rechtstreeks met de prijs van die handelingen verband houden.