Vr. en Antw., Kamer, 1995-1996, nr. 19, blz. 2025-2026
BTW-Revue nr. 120, blz. 344
Vervoer door middel van buizen of pijpleidingen.
VRAAG
Dient de dienstverlening die erin bestaat dat iemand zich ertoe verbindt gas, aardolie of enigerlei andere vloeistof van een punt naar een ander punt over te brengen via een pijpleiding, beschouwd te worden als het verschaffen van vervoer voor de toepassing van de BTW ?
ANTWOORD
De handeling die bestaat in het overbrengen van personen of goederen vanuit één plaats naar een andere plaats, is een vervoer voor de toepassing van het BTW-wetboek, welke ook de middelen zijn die daarbij worden gebruikt. Wanneer bijgevolg een persoon zich ertoe verbindt om gas, petroleum of enige andere vloeistof te vervoeren door middel van buizen of pijpleidingen, verricht hij een dienst die bedoeld wordt in artikel 18, § 1, tweede lid, 1°, van genoemd wetboek en beschouwd wordt als een vervoerdienst.
Wanneer de vervoerdienst evenwel wordt verricht door de leverancier van een goed of door een dienstverrichter of voor zijn rekening ten gunste van de koper of de ontvanger van de dienst, maakt deze vervoerdienst een bijzaak uit van de levering van goederen of van de dienst en volgt hij op het stuk van de BTW het op de hoofdhandeling toepasselijke regime.
Indien het geacht lid een concreet geval beoogt, ben ik uiteraard gaarne bereid het ter beoordeling voor te leggen aan de bevoegde Administratie.