Vr. en Antw., Kamer
Bouwsector: werk voor eigen rekening
VRAAG
In antwoord op mijn schriftelijke vraag nr. 23 van 28 mei 1974 Z. Revue nr. 18, blz. 403, nr. 1, art. 64, § 4, B.T.W.-Wetboek.
verschenen in het bulletin van Vragen en Antwoorden, buitengewone zitting 1973-1974 van de Kamer, nr. 4, blz. 140, liet de achtbare Minister mij weten dat een particulier die zelf zijn huis heeft gebouwd geen BTW op zijn werk moet betalen op voorwaarde dat de eigenaar van het huis met alle middelen van gemeen recht kan bewijzen dat hij in een bepaalde mate zelf werk heeft verricht met materialen die hij zelf heeft aangekocht.
Een zelfstandige die werkzaam is op het gebied van het bouwbedrijf bouwt zelf zijn huis. Krijgt hij dezelfde voordelen als die welke in voormeld antwoord worden aangegeven?
Bij sommige controleurs van de BTW schijnt er immers verwarring te bestaan tussen het werk dat die vakman voor zichzelf verricht en datgene wat hij uit hoofde van zijn beroep doet.
ANTWOORD
Artikel 19, 2°, van het BTW-Wetboek stelt met het verrichten van belastbare diensten gelijk de uitvoering, door een belastingplichtige, handelend voor eigen behoeften, van een werk in onroerende staat, met uitzondering van onderhouds- en herstellingswerk en werk dat bestaat in het oprichten van een gebouw door een in artikel 8, § 1, van het Wetboek bedoelde belastingplichtige.
Onder voorbehoud van hetgeen hierna gezegd wordt, geniet een fysiek persoon die de hoedanigheid van belastingplichtige bezit dezelfde voordelen als een particulier die zelf zijn eigen woning bouwt, zodat de belasting niet wordt gevorderd over de waarde van het door hem verrichte werk, voor zover hij uiteraard het bewijs levert dat hij zelf dit werk heeft verricht.
In de gevallen opgesomd in de administratieve aanschrijving nr. 118 van 27 december 1972, wordt er op dit principe een uitzondering gemaakt, met name in het geval waarin het door de belastingplichtige uitgevoerde werk behoort tot de gewone werkzaamheid die hem de hoedanigheid van belastingplichtige verleent. In die mate is de belasting verschuldigd met betrekking tot het gedeelte van het werk (waarde van de materialen inbegrepen) dat in het kader van zijn beroepswerkzaamheid wordt verricht. Die belastingplichtige heeft dan overigens, in tegenstelling tot wat het geval is voor een particulier, de BTW die hij voor de verkrijging van de materialen voldaan heeft in aftrek kunnen brengen.
Een exemplaar van aanschrijving nr. 118/1972 zal rechtstreeks toegestuurd worden aan het geacht Lid, die aldus zal kunnen vaststellen dat de administratie aan de controlediensten een volledige en nauwkeurige documentatie heeft bezorgd aangaande de problemen betreffende de toepassing van artikel 19, 2°, van het BTW-Wetboek.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.