Vr. en Antw., Kamer, 1994-1995, nr. 142, blz. 15171-15172
Uitbating door ziekenhuis van cafetaria of restaurant - Vrijstelling - Belastingplicht - Recht op aftrek.
VRAAG
In bijna alle ziekenhuizen worden maaltijden verstrekt aan het personeel en aan ziekenhuisbezoekers. Die ziekenhuizen organiseren ook allerlei feestjes in hun cafetaria of restaurant naar aanleiding van dopen, communiefeesten, enzovoort. Het gaat duidelijk om prestaties aan mensen die geen personeel van het ziekenhuis zijn. Daarom zouden die restaurants zich moeten onderwerpen aan de BTW-plicht.
1. Waarom zijn ziekenhuisrestaurants niet BTW-plichtig ?
2. Als zij wel BTW-plichtig zouden zijn, onder welk BTW-stelsel zouden zij gerangschikt worden ?
3. Wat doet u tegen die vorm van oneerlijke concurrentie ?
ANTWOORD
1. Krachtens artikel 44, § 2, 1°, van het BTW-wetboek zijn de diensten en de leveringen van goederen die daarmee nauw samenhangen, verricht door ziekenhuizen in de uitoefening van hun geregelde werkzaamheid, vrijgesteld van de BTW.
Dit is onder meer het geval voor de uitbating door een ziekenhuis van een cafetaria of restaurant dat normaal slechts toegankelijk is voor personeelsleden, patiënten en hun bezoekers.
2. Op bovengenoemde vrijstelling kan daarentegen geen aanspraak worden gemaakt ten aanzien van het verschaffen van spijzen en dranken door zulke instellingen in een lokaal dat voor iedereen toegankelijk is. Dit is inzonderheid het geval wanneer ziekenhuizen in hun restaurant of cafetaria geregeld o.m. doop- en communiefeesten organiseren. Die ziekenhuizen hebben dan de hoedanigheid van belastingplichtige met gedeeltelijk recht op aftrek.
3. Indien mij concrete gevallen worden bekendgemaakt met mededeling van de identiteit van het betrokken ziekenhuis, ben ik bereid deze te laten onderzoeken door de bevoegde administratie.