Vr. en Antw., Kamer, nr. 123, 1997-1998, blz. 16995-16996
Vrijstelling - Overheid
VRAAG
In sommige gevallen beschikken overheidsinstellingen over een drukkerij. Dat is onder meer het geval voor de provincie Henegouwen, waarvan de provinciale drukkerij in Jumet is gevestigd.
Die drukkerijen, die tot een openbare dienst behoren, werken geregeld voor particulieren aan wie zij het verrichte werk factureren.
1. Moeten die drukkerijen in dergelijke gevallen de BTW aan de klanten aanrekenen?
2. Zo neen, waarom?
ANTWOORD
Overeenkomstig artikel 6, eerste lid, van het BTW-Wetboek worden de Staat, de gemeenschappen en de gewesten van de Belgische Staat, de provincies, de agglomeraties, de gemeenten en de openbare instellingen niet als belastingplichtige aangemerkt voor de werkzaamheden of handelingen die zij als overheid verrichten, ook niet indien zij voor die werkzaamheden of handelingen rechten, heffingen, bijdragen of retributies innen.
Voornoemde rechtspersonen worden evenwel voor bedoelde werkzaamheden of handelingen als belastingplichtige aangemerkt voor zover een behandeling als niet-belastingplichtige tot concurrentieverstoring van enige betekenis zou leiden (zie artikel 6, tweede lid, van het BTW-Wetboek).
Het derde lid van voornoemd artikel 6 verleent bovendien de Koning de macht om dergelijke instellingen als belastingplichtige aan te merken voor de handelingen die Hij bepaalt voor zover deze niet van onbeduidende omvang zijn.
Het koninklijk besluit nr. 26 van 2 december 1970 somt op beperkende wijze de openbare instellingen op die als belastingplichtige worden aangemerkt, alsmede de handelingen waarvoor zij belastingplichtige zijn.
1 en 2. In de door het geacht lid beoogde situatie die betrekking heeft op het verrichten van drukwerk door de provincie Henegouwen, in onderhavig geval door de provinciale drukkerij van Jumet, gaat het om diensten verstrekt door een in voornoemd artikel 6 bedoelde instelling, die niet de hoedanigheid heeft van BTW-belastingplichtige aangezien die prestaties niet opgenomen zijn onder de handelingen in bovengenoemd besluit.
Omwille van dit feit is de BTW niet verschuldigd in hoofde van deze instelling naar aanleiding van het uitvoeren van drukwerk waarvoor op haar beroep werd gedaan.
Dat de door het geacht lid gestelde vraag niet zonder belang is blijkt uit het feit dat de bevoegde diensten van de Administratie van de BTW, registratie en domeinen een onderzoek verrichten om, rekening houdende met de Europese rechtspraak ter zake, eventueel de bepalingen die op het stuk van de BTW van toepassing zijn ten aanzien van openbare instellingen, aan te passen.
In afwachting hiervan blijft de thans bestaande reglementering zoals die hiervoor werd uiteengezet van toepassing.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.