Vr. en Antw., Senaat
Markten voor verkoop van dieren
VRAAG
In sommige gemeenten zijn er markten voor de verkoop van dieren, o.m. honden.
Geldt de BTW voor die verkoop? Zo ja, welke controle verricht uw departement?
Naar ik verneem zouden dieren op die markten opgekocht worden voor laboratoria, met het oog op vivisectie.
Kent het bestuur van de BTW die praktijken? Neemt het maatregelen om de belasting te laten betalen?
Zo ja, welke bedragen aan BTW werden in 1980 betaald, voor de verkoop van dieren aan laboratoria?
ANTWOORD
Ingevolge artikel 4 van het BTW-Wetboek, is een belastingplichtige ieder wiens werkzaamheid erin bestaat geregeld en zelfstandig, met of zonder winstoogmerk, hoofdzakelijk of aanvullend, leveringen van goederen of diensten te verrichten die in dat Wetboek zijn omschreven.
Bijgevolg, en zoals overigens blijkt uit het antwoord op de vraag nr. 84 van 8 februari 1980, gesteld door Senator Neuray (bulletin van Vragen en Antwoorden 1979-1980, Senaat, nr. 21, blz. 87) Z. Revue nr. 45, blz. 273, nr. 1., nr. 8, B.T.W.-Wetboek.
Z. Revue, nr. 50, blz. 533, nr. 8, art. 8, B.T.W.-Wetboek.
, heeft ieder die geregeld en zelfstandig huisdieren verkoopt de hoedanigheid van BTW-belastingplichtige, ongeacht of die verkopen plaatshebben op openbare markten dan wel op andere plaatsen.
De verkopen door bovengenoemde BTW-belastingplichtigen zijn aan de belasting over de toegevoegde waarde onderworpen, ongeacht de hoedanigheid van koper en de bestemming die uiteindelijk aan de dieren wordt gegeven.
De juiste naleving van de BTW-verplichtingen door deze belastingplichtigen wordt door de Administratie van de BTW, registratie en domeinen gecontroleerd zoals bij andere belastingplichtigen.
De administratie beschikt niet over gegevens om een antwoord te kunnen geven op de laatste vraag van het geachte Lid.