Prestaties van zelfstandig psycholoog · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

980 17 februari 1995

Zoeken

Prestaties van zelfstandig psycholoog

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/980-prestaties-zelfstandig-psycholoog-seny-844b

Nummer
980
Datum
17 februari 1995

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

11 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat, 1994-1995, nr. 153, blz. 8070-8071

Prestaties van zelfstandig psycholoog.

VRAAG

Mijn aandacht wordt gevestigd op iets wat mij als onlogisch wordt voorgesteld en dat problemen doet rijzen in de ziekenhuisinstellingen of medische centra die patiënten met mentale of psychologische stoornissen verzorgen en die zich verzekerd hebben van de medewerking van zelfstandige paramedici van diverse opleiding, alsook van psychologen die allen nauw met elkaar samenwerken, volgens de voorschriften van de artsen die als eersten verantwoordelijk zijn voor de behandeling.

De psychologen worden verplicht een factuur op te maken met BTW, terwijl de andere paramedici een vrijstelling genieten.

Als dat waar is, zou het dan niet verstandig zijn dat de uitzondering ook geldt voor de psychologen die in zulke omstandigheden werkzaam zijn ?

ANTWOORD

De vrijstelling van de BTW die geldt voor sommige medische of paramedische beroepen die op limitatieve wijze zijn opgesomd in artikel 44, § 1, 2°, van het BTW-Wetboek, is slechts van toepassing ten aanzien van de prestaties van een psycholoog wanneer laatstgenoemde, als houder van een wettelijk diploma van dokter in de geneeskunde, deze prestaties verricht in het kader van zijn geneeskundige activiteit.

Bovendien genieten de diensten betreffende de onderwijskeuze en gezinsvoorlichting verricht door een psycholoog eveneens van de vrijstelling van de belasting op grond van artikel 44, § 2, 5°, van voornoemd wetboek.

Behalve voor deze twee gevallen waar de vrijstelling van toepassing is, moet de zelfstandige psycholoog zijn prestaties aan de belasting onderwerpen tegen het normale tarief dat thans 20,5 pct. bedraagt.

Derhalve wil ik het geachte lid erop wijzen dat indien de handelingen beoogd in zijn vraag niet beantwoorden aan de in de twee vorige leden gestelde voorwaarden, geen enkele vrijstelling van toepassing is op de prestaties van psychologen, zelfs niet indien ze worden verricht in ziekenhuizen of medische centra.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 441 voorkomen