Btw-tarief voor herstellingen · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

94 7 januari 2015

Zoeken

Btw-tarief voor herstellingen

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/94-btw-tarief-herstellingen-jean-marc-83c9

Nummer
94
Datum
7 januari 2015

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

15 paragrafen

Kamer, Schriftelijke vragen en antwoorden, 2014-2015, QRVA 54/011, d.d. 02.02.2015, blz. 107

Btw-tarief voor herstellingen

Vraag

1. Welk btw-tarief is er van toepassing op herstellingen?

2. Bestaat er een speciale regeling voor herstellingen, aangezien er al btw werd aangerekend toen het product nieuw werden aangekocht?

3. Geniet deze sector daarnaast specifieke verminderingen van de sociale lasten?

Antwoord

(van de minister van Financiën van 06.02.2015)

1. De hersteldiensten van goederen zijn in principe aan de btw onderworpen wanneer deze door een als zodanig handelende belastingplichtige onder bezwarende titel worden verricht.

In principe vallen deze hersteldiensten onder het normaal btw-tarief van 21 %. Op een aantal kleine hersteldiensten is evenwel het verlaagd tarief van 6 % van toepassing (koninklijk besluit nr. 20, Bijlage, Tabel A, XXXIX). Het gaat met name om: de herstelling van fietsen, de herstelling van schoenen en lederwaren en de herstelling en het vermaken van kleding en huishoudlinnen.

2. Er bestaat inzake btw geen bijzondere regeling voor hersteldiensten.

De eenvoudige herstelling van een tweedehands goed door of in opdracht van een belastingplichtige wederverkoper sluit wel de toepassing van de bijzondere winstmargeregeling (artikel 58, § 4, Btw-wetboek) niet uit tussen bovengenoemde en de koper van het herstelde tweedehandse goed.

De margeregeling houdt in dat er enkel btw wordt gerekend op de winstmarge van de verkoper en dus niet op de volledige verkoopprijs. De winstmarge is gelijk aan het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs van het goed.

Indien de belastingplichtige wederverkoper voor de hersteldienst een beroep doet op een derde, gaat het in die relatie om een dienstprestatie die aan de normale btw-regels is onderworpen.

De algemene aard van de vraag van het geachte lid laat niet toe een meer specifiek antwoord te verstrekken.

3. Deze vraag behoort tot de bevoegdheid van de vice-eersteminister en minister van Werk, Economie en Consumenten, belast met Buitenlandse Handel.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 581 voorkomen