Overdracht van een handelszaak. Toepassing van artikel 11 van het BTW-wetboek · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

90 20 maart 1973

Zoeken

Overdracht van een handelszaak. Toepassing van artikel 11 van het BTW-wetboek

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/90-overdracht-handelszaak-toepassing-artikel-11-6e35

Nummer
90
Datum
20 maart 1973

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

13 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer

Overdracht van een handelszaak - Toepassing van artikel 11 van het BTW-wetboek

VRAAG

Artikel 11 van de wet op de BTW bepaalt: "Als levering wordt niet beschouwd, de overdracht...".

Kan de Minister mij via Vragen en Antwoorden de volgende gegevens verstrekken:

1° Moet de overdracht van een bestaande of pas opgerichte handelszaak aan een belastingplichtige niet worden beschouwd als een levering waarop BTW verschuldigd is (artikel 11)?

2° Een industrie- of handelsbedrijf, eigenaar of huurder van een gebouw, zet er een nieuwe zaak (winkelbedrijf) op met het doel er uitsluitend eigen produkten of voorwerpen aan de man te brengen (bij voorbeeld: ververij-linnenhandel-drankhuis-koffiewinkel, enz.). Zodra de inrichting is voltooid, draagt het bedrijf de zaak over aan een derde, die ze zal drijven.

Moet de overdracht van die pas opgerichte zaak evenmin worden beschouwd als een levering waarop BTW verschuldigd is (art. 11)?

3° Is dat zelfde artikel 11 toepasselijk op de overdracht van een handelszaak met klanten, of moet beschouwd worden dat alleen het bestanddeel "klanten" aan BTW is onderworpen?

ANTWOORD

Het begrip overdracht van een handelsfonds houdt het bestaan in van een aan de onderneming verbonden cliënteel, die met de andere elementen van het handelsfonds door de verkrijger wordt overgenomen.

Artikel 11 van het BTW-wetboek kan dan ook maar van toepassing zijn voor zover er overdracht van cliënteel is. In dit geval is de BTW niet verschuldigd over het geheel van de overgedragen elementen, de cliënteel daaronder begrepen.

Wanneer, in de toestand die het geachte Lid in het 2° van zijn vraag blijkbaar op het oog heeft, een onderneming een nieuwe vestiging opricht, ze inricht met het oog er uitsluitend haar eigen produkten te leveren of er haar eigen diensten te verlenen, en die vestiging, zonder ze zelf te hebben geëxploiteerd en er een cliënteel te hebben gevormd, overdraagt aan iemand die ze zal exploiteren, kan deze handeling niet als een overdracht van een handelsfonds worden aangemerkt, aangezien er geen overdracht van cliënteel is. Bovengenoemd artikel 11 is op deze handeling dus niet van toepassing.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 112 voorkomens