Vr. en Antw., Senaat
Herstellingsoorden erkend door de ziekenfondsen - Vrijstelling van artikel 44, § 2, 1°, van het Wetboek
VRAAG
Inrichtingen die gespecialiseerd zijn in de opname van zieken of ziekenhuispatiënten die momenteel niet in staat zijn naar huis te gaan en er zelfstandig te leven, zijn meestal erkend door de ziekenfondsen. De duur van het verblijf in die tehuizen is beperkt. Soms zijn ze een onderdeel van de ziekenhuisinfrastructuur of van een bejaardentehuis.
Is de BTW op die tehuizen toepasselijk? Waarom?
ANTWOORD
De herstellingsoorden, gespecialiseerd in de opvang van personen na hun verblijf in een ziekenhuis of herstellend van een ziekte, die als dusdanig erkend zijn door de ziekenfondsen, onderscheiden zich van de vakantietehuizen onder meer door de zekerheid van medische begeleiding, de reglementering van de toelatingsvoorwaarden, de beperking van de verblijfsduur en de gehele of gedeeltelijke tussenkomst door de ziekenfondsen.
Aangezien de door hen verrichte dienstprestaties, als diensten van gezinshulp, overeenkomstig artikel 44, § 2, 1°, van het BTW-Wetboek van de BTW zijn vrijgesteld, hebben de herstellingsoorden bijgevolg niet de hoedanigheid van BTW-belastingplichtige.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.