Tarief. Drukwerk. Verkoopsvoorwaarden · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

896 2 augustus 2005

Zoeken

Tarief. Drukwerk. Verkoopsvoorwaarden

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/896-tarief-drukwerk-verkoopsvoorwaarden-den-eynde-55b6

Nummer
896
Datum
2 augustus 2005

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

10 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer, 2004-2005, nr. 091, blz. 16186

Tarief - Drukwerk - Verkoopsvoorwaarden

VRAAG

Daar naargelang de aard van het drukwerk en de opdrachtgever ervan een BTW-tarief van 6 % of van 21 % toegepast moet worden, is het BTW-tarief ingesteld door artikel 37 van het BTW-wetboek en door het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 zeer moeilijk vast te stellen.

Destijds werd in de beslissing ET 98.968 van 13 juni 2002 een meer gedetailleerde lijst van drukwerken en van de BTW-tarieven hierop weergegeven.

Daarin staat onder punt III,C1 vierde lid, het volgende te lezen : « Prospectussen en bedrijfsbrochures die zich tot klanten of potentiële klanten richten in verband met de activiteiten van bedrijven of in verband met koopwaren of diensten», worden aangemerkt als reclamedrukwerk en dus onderworpen aan het BTW-tarief van 21 %.

1. Valt het drukken van verkoopsvoorwaarden of het mededelen van algemene voorwaarden aan eventuele klanten, gedrukt op een bladzijde A3-formaat en eventueel als folder geleverd onder het BTW-tarief van 21 %?

2. Wordt het drukken van deze algemene voorwaarden op bovenvermeld formaat als een commerciële aangelegenheid beschouwd ongeacht de opdrachtgever?

ANTWOORD

(vice-eerste minister en minister van Financiën, 30.08.2005)

Drukwerk met enkel de algemene verkoopsvoorwaarden van een bedrijf (leveringsvoorwaarden, geldigheid van de prijzen, betalingswijze, opzeg, toepasselijk recht en bevoegde rechtbank ingeval van geschillen, enzovoort) wordt voor de toepassing van rubriek XIX, van tabel A, van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20, inzake BTW-tarieven, niet aangemerkt als drukwerk dat voor reclamedoeleinden wordt uitgegeven of dat hoofdzakelijk bedoeld is voor het maken van reclame. Dat drukwerk kan bijgevolg, ongeacht het formaat ervan, het verlaagd BTW-tarief van 6% genieten. Hierbij is van geen belang of het bedrijf waarvan de algemene verkoopsvoorwaarden worden gedrukt, al dan niet een commerciële onderneming is.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 371 voorkomen