Vr. en Antw., Kamer, 1993-1994, nr. 95, blz. 9369-9370
BTW - Tarief - Adresbestanden - Verkoop
VRAAG
Ingevolge beslissing ET 31.320, opgenomen in de BTW Revue nr. 40, volgnummer 692, is het toe te passen tarief - thans - 20,5 % , als de verkoop van die adressen geschiedt onder bezwarende titel en aan de gebruikers een afdruk op zelfklevende etiketten uit het bestand wordt toegezonden.
Dient bij de doorverkoop van adresbestanden voor publicitaire doeleinden in boekvorm, het BTW-tarief van 19,5 % te worden toegepast of is het 6%, zoals voor de verkoop van boeken of brochures ? Wat is het juiste tarief vanaf 1993 ?
ANTWOORD
Wanneer een adressenbestand onder bezwarende titel ter beschikking wordt gesteld van gebruikers die dat bestand voor publicitaire doeleinden aanwenden en daartoe aan die gebruikers een afdruk, op zelfklevende etiketten, van alle adressen uit het bestand, wordt toegezonden, wordt er een dienst verricht bedoeld in artikel 18, § 1, tweede lid, 1°, van het BTW-wetboek.
De plaats van die dienst wordt bepaald overeenkomstig artikel 21, § 2, en 21, § 3, 7°, d), van voornoemd wetboek.
Indien bedoelde dienst op grond van voornoemde bepalingen in België plaatsvindt, is die handeling aan de BTW onderworpen tegen het normale BTW-tarief, dat vanaf 1 januari 1996 21 % bedraagt.
Hetgeen voorafgaat is eveneens van toepassing wanneer een adressenbestand voor publicitaire doeleinden in boekvorm of in de vorm van een brochure wordt ter beschikking gesteld van de opdrachtgever, die daartoe specifieke richtlijnen met betrekking tot de aard, vorm, inhoud, en dergelijke van het ter beschikking gestelde bestand heeft verstrekt. In dergelijk geval beantwoordt de gevraagde informatie immers aan de specifieke behoeften van de opdrachtgever, zodat het geheel moet worden aangemerkt als een dienstverrichting. De regels vervat in de vorige leden van onderhavig antwoord zijn hiervoor dan ook van toepassing.
Wanneer daarentegen adressenbestanden of andere dergelijke informatie die niet specifiek voor een bepaalde opdrachtgever zijn opgemaakt, maar voor algemeen gebruik in boek- of brochurevorm worden verkocht aan personen die die informatie gebruiken voor publicitaire doeleinden, dient die handeling te worden aangemerkt als een levering van een goed, zoals bedoeld in artikel 10, § 1, van het BTW-wetboek, die onderworpen is aan het BTW-tarief van 6 %. Indien betreffende informatie voor algemeen gebruik te koop wordt aangeboden in een andere vorm dan die die bedoeld zijn in tabel A, rubriek XIX van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20, inzake BTW-tarieven, is evenwel het normale BTW-tarief van 21 % van toepassing met betrekking tot die in artikel 10, § 1, van het BTW- wetboek bedoelde leveringen van goederen.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.