Vr. en Antw., Kamer
Behoud voor eigen gebruik, na stopzetting van beroepswerkzaamheid, van een bedrijfsmiddel aangekocht met toepassing van de BTW
VRAAG
Indien een persoon die onderworpen is aan de BTW voor zijn gezamenlijke beroepsarbeid, in de loop van 1971 een bedrijfsmiddel heeft aangekocht, brengt hij met toepassing van artikel 100 van de wet op de BTW, het aftrekbaar gedeelte van de daarop betaalde BTW in rekening.
Hij zet zijn beroepsarbeid stop in 1972, maar behoudt voor eigen gebruik het voordien aangeschafte goed. Ter regularisatie van de aftrek voor de jaren 1973,1974 en 1975 betaalt hij, krachtens artikel 48 van de wet, 60% van de aanvankelijk afgetrokken belasting aan het bestuur van de BTW.
De controlediensten van de BTW eisen echter een bijkomende regularisatie voor het jaar 1972, daar de belanghebbende voor de BTW zijn hoedanigheid van belastingplichtige in 1972 heeft verloren, omdat de schrapping uit het handelsregister vermeldt "Stopzetting sinds 31 december 1972".
Wordt de wet in dat verband niet al te streng toegepast, omdat deze persoon eigenlijk gedurende het hele jaar 1972 aangesloten is geweest en de stopzetting van zijn beroepsarbeid pas op 1 januari 1973 te middernacht uur is ingegaan?
ANTWOORD
In het door het geachte lid uiteengezette geval, waarin een belastingplichtige een bedrijfsmiddel koopt in 1971 en het gedurende het hele jaar 1972 gebruikt, bij het verstrijken waarvan hij zijn beroepswerkzaamheid stopzet, moet de vijfjarige herziening, bepaald in artikel 48, § 2, van het BTW-wetboek en de artikelen 9, " 1, 10, 4° en 11, § 3, van het koninklijk besluit nr. 3, van 10 december 1969, slechts tot het beloop van drie vijfden van de oorspronkelijk in aftrek gebrachte belasting worden verricht.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.