Vr. en Antw., Senaat
Facturatie bij levering van brandstoffen
VRAAG
Het BTW-Wetboek vereist, voor de aftrek van de belasting, het voorleggen van een rekening, die in het inkoopboek ingeschreven is.
Het is zelden mogelijk een rekening te krijgen in een pompstation.
Kan de strook, afgegeven door de pomphouder, niet met een rekening worden gelijkgesteld als de nummerplaat of het BTW-nummer van de klant erop vermeld zijn?
Die regeling bestaat voor het wassen van auto's.
Kan ze niet tot de levering van brandstof worden uitgebreid?
ANTWOORD
Iedere belastingplichtige is in de regel gehouden een factuur uit te reiken aan zijn medecontractant wanneer hij in de uitoefening van zijn beroepsactiviteit een levering van een goed heeft gedaan of een dienst heeft verricht. De factuur moet uitgereikt worden uiterlijk de vijfde werkdag na de maand waarin het goed werd geleverd of de dienst werd voltooid. Zij wordt evenwel uitgereikt op het tijdstip waarop de goederen ter beschikking van de verkrijger worden gesteld, wat betreft de leveringen tegen contante betaling van goederen die in verband met de terbeschikkingstelling niet worden vervoerd (Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde, art. 50, § 1, 2°, en koninklijk besluit nr. 1 van 23 juli 1969 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde, art. 1).
Wanneer een factuur onmiddellijk wordt uitgereikt voor een levering of een dienst met betrekking tot een automobiel voor personenvervoer en de prijs, inclusief BTW, minder dan 1000 frank bedraagt, mag evenwel bij wijze van vereenvoudiging de aanduiding van de afnemer vervangen worden door de nummerplaat van het rijtuig en dient de BTW, begrepen in de prijs, niet afzonderlijk vermeld te worden (zie aanschrijvingen nr. 91 van 21 december 1970 en nr. 16 van 13 december 1972).
Indien bijgevolg de bon afgeleverd door de door het geachte Lid bedoelde pomphouder beantwoordt aan voormelde voorschriften en voor het overige aan de bepalingen van artikel 2 van het voormelde koninklijk besluit, wordt dit stuk gelijkgesteld met een factuur.
Wat de vierde alinea van de vraag betreft, veronderstel ik dat het geachte Lid de rekening of het ontvangstbewijs bedoelt waarvan de uitreiking is voorgeschreven door artikel 8bis van het voormelde koninklijk besluit nr. 1 voor het wassen van automobielen.
De aandacht wordt gevestigd op het feit dat de rekening of het ontvangstbewijs niet dezelfde functie heeft als een factuur: de factuur is een boekhoudkundig stuk dat in principe een belastbare handeling vaststelt terwijl de rekening of het ontvangstbewijs een controlestuk is. De uitreiking van een rekening of een ontvangstbewijs wijzigt dus niets aan de regels van de facturatie. De beide documenten mogen evenwel gecombineerd worden tot één enkel; dit wil zeggen dat de rekening of het ontvangstbewijs mag aangevuld worden met de gegevens die een factuur moet bevatten.