Vr. en Antw., Kamer, 1993-1994, nr. 91, blz. 8901-8902
BTW - Huur van vervoermiddelen
VRAAG
Is een in België gevestigd vervoermiddelenverhuurder die een aantal vervoermiddelen verhuurt aan (al dan niet belastingplichtige) niet in België maar wel in de EG gevestigde personen, in België BTW verschuldigd op die dienstverlening ?
ANTWOORD
Overeenkomstig artikel 21, § 2, van het BTW-Wetboek, wordt als plaats van een dienst aangemerkt, de plaats waar de dienstverrichter de zetel van zijn economische activiteit of een vaste inrichting heeft gevestigd van waaruit hij de dienst verricht, of bij gebrek aan een dergelijke zetel of vaste inrichting, zijn woonplaats of zijn gebruikelijke verblijfplaats.
Overeenkomstig artikel 21, § 3, 6°, van genoemd wetboek, wordt evenwel de dienst bestaande in de verhuur van een vervoermiddel door een in België gevestigde verhuurder geacht plaats te vinden daar waar het vervoermiddel wordt gebruikt in de mate waarin dat gebruik buiten de Europese Gemeenschap plaatsvindt.
Bijgevolg vindt in de door geacht lid bedoelde hypothese, de verhuur van een vervoermiddel, ongeacht waar de huurder is gevestigd, in principe plaats in België en is dus aan de BTW in België onderworpen, behalve in de mate waarin het vervoermiddel buiten de Europese Gemeenschap wordt gebruikt.
Hetzelfde geldt wanneer een verhuurder in hoofdzaak vervoermiddelen verhuurt hier ten lande en daarnaast sporadisch enkele voertuigen verhuurt in een andere lidstaat. Ten aanzien van laatstgenoemde verhuur blijft de BTW in België verschuldigd.
Wanneer daarentegen een in België gevestigde verhuurder in een andere lidstaat beschikt over een vloot van voor verhuur bestemde voertuigen en er ipso-facto een vaste inrichting heeft van waaruit de dienst wordt verricht, vindt laatstgenoemde, rekening houdend met hetgeen voorafgaat, niet in België plaats zodat de BTW in België niet is verschuldigd.
Ten slotte wordt het geacht lid erop gewezen dat artikel 21, § 5, van het BTW-Wetboek een vermoeden juris tantum bevat op grond waarvan de plaats van een dienst wordt geacht zich in België te bevinden als een van de bij de dienst betrokken partijen er een zetel van beroepswerkzaamheid of een vaste inrichting heeft gevestigd, of bij gebrek aan een dergelijke zetel of vaste inrichting, een woonplaats of een gebruikelijke verblijfplaats. Het tegenbewijs bestaat er bijgevolg in dat de in België gevestigde verhuurder aantoont dat de plaats van de dienst zich, bij toepassing van hetgeen voorafgaat, niet hier te lande bevindt.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.