Vr. en Antw., Kamer, 2000-2001, nr. 89, blz. 10271-10273
BTW-Revue nr. 152, blz. 627
Zelfstandig psycholoog - BTW-plichtige
VRAAG
Een zelfstandig klinisch psycholoog vraagt in 1995 bij het opstarten van een zelfstandige activiteit uitdrukkelijk aan de hoofdcontroleur van de BTW omschrijving of zij een BTW-plichtige is of niet. De activiteiten van betrokkene bestaan uit onderwijs, consultaties en begeleiding van patiënten in het ziekenhuis.
In 2000 gebeurde er bij betrokkene een BTW controle waarbij de ambtenaar haar statuut veranderde van gewoon BTW-plichtige naar gemengd BTW-plichtige. Dit heeft tot gevolg dat betrokkene slechts gedeeltelijk aftrek had mogen toepassen en dat zij 500.000 frank moet terugstorten.
Door verscheidene ambtenaren werd dus een verschillend standpunt ingenomen.
Betrokkene is geen arts maar licentiaat. Als paramedisch beroep valt zij mijns inziens onder de toepassing van artikel 18 van het BTW-Wetboek. Ze kan dus geen vrijstelling genieten en kan dan ook geen gemengd BTW-belastingplichtige zijn.
1. Kan u dit standpunt bevestigen, namelijk dat de betrokken beroepsgroep geen gemengd belastingplichtige inzake BTW kan zijn?
2. Zo ja, geldt deze regel dan voor alle paramedische beroepen (zie: terzake de beslissing ET 91.807 van 21 september 1999 in Revue nr. 143 van julidecember onder het nummer 1067)?
3.
a) Kan een ambtenaar van een andere omschrijving die omwille van de verhuis van een belastingplichtige het dossier overneemt, een totaal ander standpunt innemen en achteraf toch vrijstellingen afdwingen, waardoor er een groot bedrag teruggestort wordt aan betrokkene?
b) Is dit geen overtreding van de regels van behoorlijk bestuur?
c) Wordt de rechtszekerheid van betrokkenen niet in het gedrang gebracht wanneer betrokkenen eventueel pas na enkele jaren, afhankelijk van een toevallige controle, weten waar ze aan toe zijn in verband met hun statuut van al dan niet gemengd BTW-plichtige?
4. Kan er voor alle paramedische beroepen zoals die zijn opgenomen in het koninklijk besluit nr. 78 van 10 november 1967 betreffende de uitoefening van de geneeskunst, de verpleegkunde, de paramedische beroepen en de geneeskundige commissies (zie ook artikel 1 van het koninklijk besluit van 28 februari 1997) geen eenduidige regeling getroffen worden die dan ook door alle omschrijvingen van het land moet gevolgd worden?
ANTWOORD
De prestaties van een psycholoog die in de uitoefening van een economische activiteit zelfstandig en tegen vergoeding worden verricht door een persoon die geen houder is van het wettelijk diploma van dokter in de genees-, heel- en verloskunde zijn diensten als bedoeld in artikel 18, § 1, tweede lid, 1°, van het BTW-Wetboek die als zodanig aan de BTW zijn onderworpen.
Bovengenoemde prestaties zijn nochtans van de BTW vrijgesteld wanneer een bijzondere oorzaak die vrijstelling wettigt.
Dat geldt onder meer voor de prestaties verricht in het kader van het verstrekken van onderwijs als bedoeld in artikel 44, § 2, 4°, van het BTW-Wetboek of voor de diensten verstrekt door een voordrachtgever in de zin van artikel 44, § 2, 8°, van het betreffende wetboek. Bovendien genieten de diensten betreffende onderwijskeuze en gezinsvoorlichting eveneens van de vrijstelling van de belasting op grond van artikel 44, § 2, 5°, van voornoemd wetboek.
Behalve voor deze gevallen waar de vrijstelling van toepassing is, moet de zelfstandig psycholoog zijn prestaties aan de belasting onderwerpen tegen het normale tarief dat thans 21 % bedraagt.
Het is bijgevolg slechts op basis van de door de (klinisch) psycholoog effectief verstrekte handelingen dat kan bepaald worden of hij voor een gedeelte van zijn activiteit de voormelde vrijstellingen van artikel 44 kan genieten en bijgevolg dient te worden aangemerkt als een belastingplichtige met gedeeltelijk recht op aftrek.
Bij de aanvang van de activiteit van de klinisch psycholoog kan het hoofd van het bevoegde controlekantoor zich voor het bepalen van de belastingplicht slechts baseren op de door betrokkene verstrekte inlichtingen in verband met de geplande activiteiten en slechts algemene inlichtingen ter zake verstrekken. Slechts wanneer effectief de beroepswerkzaamheid wordt uitgeoefend kan worden nagegaan of de door betrokkene verrichte handelingen voldoen aan de voorwaarden om de voormelde vrijstellingen te genieten.
Uit wat voorafgaat blijkt dat zowel voor de activiteiten van (klinisch) psycholoog als voor andere paramedische beroepen het onmogelijk is algemeen te stellen dat deze belastingplichtige zijn met volledig dan wel met gedeeltelijk recht op aftrek aangezien dit volledig afhangt van de aard van de effectief verstrekte diensten en de omstandigheden waarin deze worden uitgevoerd.
Aangezien het geachte lid blijkbaar een concreet geval beoogt, ben ik steeds bereid een onderzoek terzake te laten instellen, indien mij de identiteit van bedoelde belastingplichtige wordt meegedeeld.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.