Vr. en Antw., Senaat
V.Z.W - Beroepsgroeperingen - Handelingen verricht tegen een van de bijdrage onderscheiden prijs - Belastingplicht
VRAAG
Een beroepsorganisatie die de vorm heeft van een VZW, verstrekt op verzoek aan haar leden documenten die hen van nut zijn bij het uitoefenen van hun activiteiten.
De betreffende VZW moet zorgen dat zij voor die documenten vergoed wordt en moet ze dus aanrekenen aan de leden die ze wensen te ontvangen
Kunt u me meedelen of dergelijke handelingen al dan niet onderworpen zijn aan de BTW en of de VZW bijgevolg al dan niet gedeeltelijk BTW-plichtig is?
ANTWOORD
De beroepsgroeperingen die geen winst beogen en zich belasten met de vertegenwoordiging en de verdediging van de gemeenschappelijke belangen van hun leden, hebben in de regel niet de hoedanigheid van BTW-belastingplichtige voor de diensten die ze mits betaling van een krachtens de statuten bepaalde bijdrage ten behoeve en in het gemeenschappelijk belang van hun leden verrichten (artikelen 5 en 44, § 2, 11°, van het BTW-Wetboek).
Deze groeperingen hebben daarentegen wel de hoedanigheid van BTW-belastingplichtige wanneer ze, buiten de sociale overeenkomst op grond waarvan de bijdragen zijn verschuldigd, op een geregelde wijze belastbare handelingen verrichten voor rekening van al of een gedeelte van de leden tegen een van de bijdragen onderscheiden prijs.
Wanneer het geachte Lid een concreet geval beoogt, ben ik uiteraard bereid het te laten onderzoeken, wanneer hij mij de naam en het adres van de betrokken groepering mededeelt.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.