Vr. en Antw., Kamer, nr. 68, 1996-1997, blz. 9085
Overdracht aandelen - Uitgifte nieuwe aandelen
VRAAG
1. Is de overdracht van aandelen in een vennootschap door een BTW-plichtige vrijgesteld van BTW, of valt die transactie buiten het toepassingsgebied van de BTW ?
2. Moet een onderscheid worden gemaakt tussen de uitgifte van aandelen in iemands eigen kapitaal en de overdracht van aandelen in een andere vennootschap ?
ANTWOORD
1. Zowel aandelen op naam als aan toonder zijn geen goederen als bedoeld in artikel 9 van het BTW-wetboek en de overdracht ervan kan dan ook niet als een levering van goederen in de zin van artikel 10 van hetzelfde wetboek worden aangemerkt.
Bijgevolg maakt een dergelijke overdracht een dienst uit als bedoeld in artikel 18, § 1, van bovengenoemd wetboek, die echter ingevolge artikel 44, § 3, 10, van hetzelfde wetboek van de belasting is vrijgesteld.
Immers overeenkomstig laatstgenoemd artikel zijn de handelingen, bemiddeling daaronder begrepen, uitgezonderd bewaring en beheer, inzake aandelen, deelnemingen in vennootschappen of verenigingen, obligaties en andere waardepapieren, met uitsluiting van documenten die goederen vertegenwoordigen van de belasting vrijgesteld.
2. De uitgifte door een BTW-belastingplichtige vennootschap van aandelen die haar eigen kapitaal vertegenwoordigen, is daarentegen slechts een loutere interne financieringsoperatie en betreft derhalve geen economische activiteit in de zin van artikel 4 van het BTW-wetboek. Een dergelijke handeling valt derhalve buiten de werkingssfeer van de BTW.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.