Verzekeringsmaatschappijen: geen recht op aftrek van de BTW wegens niet-belastingplicht · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

6 10 oktober 1984

Zoeken

Verzekeringsmaatschappijen: geen recht op aftrek van de BTW wegens niet-belastingplicht

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/6-verzekeringsmaatschappijen-geen-recht-aftrek-btw-1a40

Nummer
6
Datum
10 oktober 1984

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

12 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat

Verzekeringsmaatschappijen: geen recht op aftrek van de BTW wegens niet-belastingplicht

VRAAG

Indien ik goed ingelicht ben moet een schilder die gewerkt heeft in een gebouw toebehorend aan een verzekeringskantoor dat de juridische vorm van een N.V. heeft, op zijn factuur BTW aanrekenen van 17 pct.

Het komt mij in zover als onlogisch voor dat in gelijkaardige gevallen waar de werken uitgevoerd worden voor rekening van andere firma's deze de aangerekende BTW dan weer op hun beurt normaal kunnen aftrekken bij hun eigen BTW-afrekening.

Zoals u bekend is de verzekeringssector echter niet aan de BTW-regeling onderworpen en kan in het door mij bedoelde geval het betrokken verzekeringskantoor de door hem betaalde BTW dan ook nergens recupereren.

Het komt mij voor dat er dus discriminatie in het spel is.

Wat is de mening van de geachte Minister dienaangaande?

ANTWOORD

Het behoort tot de essentie zelf van het stelsel van de belasting over de toegevoegde waarde dat slechts een belastingplichtige de belasting mag aftrekken geheven van de goederen en diensten die hij bestemt voor de uitoefening van een belastbare werkzaamheid.

Aangezien verzekeringsmaatschappijen en makelaars of lasthebbers bij verzekeringen geen belastingplichtigen zijn voor de handelingen die zij ter zake verrichten, is hun het recht op aftrek eveneens ontzegd, onder voorbehoud van de toepassing van artikel 45, § 1, 4° en 5°, van het Wetboek.

Men kan deze regel niet aanmerken als een discriminatie tussen de belastingplichtige ondernemingen en de niet-belastingplichtige ondernemingen zonder het stelsel zelf van de BTW, zowel op Europees vlak als op nationaal vlak, in vraag te stellen.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 451 voorkomen