Beknopt Verslag, Kamercommissie Financiën, Com 532, blz. 22-23
Minibus - Autokosten - Aftrekbeperking
VRAAG
De minibusjes waarmee ondernemingen hun personeel naar de werf brengen, worden belast als personenwagens. Er is geen sprake van vrijstelling van BIV, lagere verkeersbelasting, 100 procent aftrekbaarheid en een volledig recupereerbare BTW-. Dat lijkt me strijdig met de ratio legis van de belastingen, want de minibusjes worden haast nooit in het weekend gebruikt. Hun vormgeving is volledig afgestemd op de onderneming. Is de minister op de hoogte van het probleem? Wil hij een billijke fiscale behandeling uitwerken?
ANTWOORD
(van de heer Reynders, minister van Financiën)
Artikel 66, paragraaf 1 van het WIB 92 bepaalt inderdaad dat ook inzake minibussen de kosten slechts voor 75 procent aftrekbaar zijn. Artikel 63, paragraaf 1 van de wet van 10 augustus 2001 bepaalt echter dat de kosten voor 120 procent aftrekbaar zijn als een werkgever of groep van werkgevers het gemeenschappelijk vervoer van het personeel inricht tussen de woonplaats en de werkplaats. De beperkte aftrekbaarheid van 75 procent geldt volgens artikel 63 niet wanneer de kosten betrekking hebben op minibussen.
Inzake verkeersbelasting en BIV geldt voor de minibussen inderdaad dezelfde regeling als voor de personenwagens. Enkel de Gewesten kunnen het regime veranderen. Ook de aftrekbeperking in artikel 45, paragraaf 2 van het BTW-wetboek geldt voor minibussen.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.