Vr. en Antw., Senaat, 1995-1996, nr. 1-15, blz. 753
BTW-Revue nr. 122, blz. 533
Limousines - Uitsluitend bestemd voor bezoldigd personenvervoer.
VRAAG
Artikel 45, § 2, van het BTW-Wetboek bepaalt dat de belastingaftrek in geen geval hoger mag zijn dan 50 pct. van de betaalde belasting, ten aanzien van de levering, de invoer en de intracommunautaire verwerving van automobielen voor personenvervoer, daaronder begrepen de voertuigen die zowel voor personenvervoer als voor goederenvervoer kunnen dienen, en ten aanzien van goederen en diensten met betrekking tot die voertuigen.
In hetzelfde wetboek wordt daaraan toegevoegd dat deze bepaling echter niet van toepassing is:
"b) op voertuigen bestemd om uitsluitend te worden gebruikt voor bezoldigd personenvervoer."
Volgens het registratiekantoor (controlekantoor) van de BTW is deze uitzonderingsbepaling bedoeld voor uitbaters van taximaatschappijen.
Een bedrijf van personenvervoer per limousine, bijvoorbeeld, is daarentegen niet in deze categorie begrepen. Dat kan bijgevolg niet de volledige BTW aftrekken, doch enkel 50 pct. van de BTW op de kosten voor voertuigen, zoals iedere andere vennootschap.
Graag wou ik hierover de volgende vragen stellen:
•Waarom mag een dergelijk bedrijf niet de volledige BTW in aftrek brengen wanneer de voertuigen enkel voor beroepsdoeleinden worden gebruikt ?
•Op welke criteria baseert de geachte minister zich om te stellen dat de activiteit van een taxibedrijf wel bezoldigd personenvervoer is en het vervoeren van personen per limousine niet ?
ANTWOORD
Voor zover het door het geachte lid beoogde bedrijf de bedoelde voertuigen uitsluitend gebruikt voor het verrichten van bezoldigd personenvervoer, is de BTW geheven van de kosten met betrekking tot die voertuigen (aankoop, onderhoud, ...) volgens de gewone regels aftrekbaar en is de beperking bedoeld in artikel 45, § 2, eerste lid, van het BTW-wetboek niet van toepassing.
De uitzondering op deze aftrekbeperking waarin, zoals het geachte lid opmerkt, artikel 45, § 2, tweede lid, b), van genoemd wetboek voorziet is inderdaad niet beperkt tot exploitanten van taxibedrijven.