Vr. en Antw., Senaat
Terugbetaling van de BTW-Termijnen
VRAAG
Het blijkt dat de terugbetalingen van de BTW steeds vrij lang aanslepen.
Is het mogelijk te vernemen binnen welke termijnen de terugbetalingen moeten gebeuren?
Kan een belastingplichtige desgevallend de Belgische Staat in mora stellen voor te late terugbetaling?
ANTWOORD
De vraag die door het geachte lid werd gesteld, beoogt blijkbaar de teruggaven bedoeld in artikel 81 van het koninklijk besluit nr. 4, van 29 december 1969, met betrekking tot de teruggaven inzake belasting over de toegevoegde waarde. Die teruggaven vereisen vooraf de uitvoering van een zeker aantal formaliteiten. Niettemin, kunnen ze over het algemeen plaatsvinden binnen een termijn die normaliter niet langer duurt dan zes weken na de indiening van de aangifte waaruit het terug te geven bedrag blijkt.
Wat teruggaven betreft met betrekking tot de handelingen van het tweede kwartaal, wordt de uitvoeringstermijn van de teruggaven verlengd in dezelfde male als een supplementaire termijn wordt toegestaan voor de aangiften die normaal op 20 juli moeten worden ingediend.
Artikel 76 van het Wetboek van de BTW bepaalt dat de teruggaven van de bij het einde van een kalenderjaar bestaande belastingtegoeden binnen drie maanden moeten worden teruggegeven. Artikel 91, § 3, bepaalt op correlatieve wijze dat een interest van 0,50 pct. per maand van rechtswege verschuldigd is over de sommen die binnen voormelde termijn niet werden teruggegeven. Er bestaan geen analoge bepalingen voor de teruggaven die betrekking hebben op de belastingtegoeden die aanwezig zijn bij het einde van ieder der eerste drie kwartalen van het kalenderjaar.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.