Recht op aftrek. Voertuigen. Exploitanten van autorijscholen en koerierdiensten · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

514 19 juli 1996

Zoeken

Recht op aftrek. Voertuigen. Exploitanten van autorijscholen en koerierdienstenRecht op aftrek. Voertuigen. Exploitanten van autorijscholen en koerierdiensten.

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/514-recht-aftrek-voertuigen-exploitanten-autorijscholen-d1b3

Nummer
514
Datum
19 juli 1996

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

10 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer, 1995-1996, nr. 48, blz. 6630-6631

BTW-Revue nr. 124, blz. 998

Recht op aftrek - Voertuigen - Exploitanten van autorijscholen en koerierdiensten.

VRAAG

Mogen autorijscholen en expreskoerierbedrijven de BTW die op de aankoop en het onderhoud van de voor hun bedrijfsuitoefening noodzakelijke wagens wordt geheven, volledig aftrekken ?

ANTWOORD

De aftrek van de BTW geheven van de levering, de invoer en de intracommunautaire verwerving van automobielen voor personenvervoer, daaronder begrepen de voertuigen die zowel voor personenvervoer als voor goederenvervoer kunnen dienen, alsook van de goederen en diensten met betrekking tot die voertuigen, mag, in de regel, niet hoger zijn dan 50 % van de betaalde belasting (art. 45, § 2, 1° lid, van het BTW-wetboek).

De enige uitzonderingen op deze regel betreffen de voertuigen bedoeld in de situaties die limitatief opgesomd en beschreven worden in artikel 45, § 2, 2° lid, van voornoemd wetboek.

Het betreft in het bijzonder de voertuigen bestemd om te worden verkocht of te worden verhuurd door een belastingplichtige die een specifieke economische activiteit uitoefent die bestaat in de verkoop of de verhuur van automobielen en de voertuigen bestemd om uitsluitend te worden gebruikt voor bezoldigd personenvervoer.

Aangezien de exploitanten van autorijscholen en koerierdiensten niet bedoeld worden in een van de bovengenoemde uitzonderingen, kunnen zij de aftrek van de betaalde belasting voor de verwerving en het onderhoud van de voertuigen waarvan sprake in artikel 45, § 2, slechts uitoefenen ten belope van maximum 50 %.