Kamer, Vragen en Antwoorden, 2008-2009, QRVA 52/71 d.d. 27.07.2009, blz. 106
Vraag nr. 500 van de heer volksvertegenwoordiger François-Xavier de Donnea van 29 mei 2009 (Fr.) aan de Vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen
Btw-pakket - Doorlopende verrichting van diensten - Facturering
VRAAG
De uitvoering van artikel 64, 2 van richtlijn 2006/112/EG, zoals gewijzigd bij richtlijn 2008/117/EG, doet een aantal praktische vragen rijzen.
1. a) Wanneer, bijvoorbeeld, een in België gevestigde dienstverlener in november 2010 een overeenkomst van onbepaalde duur aangaat, is hij dan verplicht om op 31 december 2010 een factuur op te maken?
b) Of volstaat het dat de partijen overeenkomen om binnen het jaar periodiek te factureren?
c) Zou in dit geval aan de voorwaarden van het nieuwe artikel 64, 2 voldaan zijn, indien er vóór november 2011 een factuur wordt opgesteld?
2. Is die bepaling eveneens van toepassing op de octrooien en de auteursrechten?
ANTWOORD
van de Vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen van 23 juli 2009,
1. Artikel 64, punt twee, van de richtlijn 2006/112/EG van de Raad van 28 november 2006, zoals gewijzigd door richtlijn 2008/117/EG van 16 december 2008, voorziet dat de diensten waarvoor de belasting ingevolge artikel 196 (zie artikel 51, § 2, eerste lid, 1°, van het Belgisch BTW-Wetboek) wordt verschuldigd door de afnemer en die doorlopend worden verricht gedurende een periode langer dan één jaar en die geen aanleiding geven tot afrekeningen of betalingen in die periode, worden geacht bij de afloop van elk kalenderjaar te zijn voltooid zolang de dienstverrichting doorloopt.
Vooreerst dient de nadruk gelegd te worden op het feit dat bedoeld artikel 64, punt twee, enkel toepassing zal vinden in omstandigheden die in de praktijk weinig voorkomen, waarbij een dienstverrichter gedurende een periode langer dan één jaar diensten verstrekt zonder hiervoor voor-afgaandelijk een betaling te eisen of enige afrekening op te stellen.
In het door het geachte lid beoogde voorbeeld zal de dienst zich op 31 december 2010 hoe dan ook nog niet uitstrekken over een periode langer dan één jaar en wordt zij, op dat ogenblik, niet beoogd door deze bepaling.
Derhalve zal deze bepaling slechts vanaf 31 december 2011 moeten worden toegepast en zal de dienst vanaf deze datum als voltooid moeten worden beschouwd, wanneer zij geen aanleiding heeft gegeven tot afrekeningen of betalingen gedurende de verstreken periode.
De in België gevestigde dienst-verrichter zal dan, overeenkomstig artikel 4 van het koninklijk besluit nr. 1 van 29 december 1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde, een factuur moeten uitreiken uiterlijk de vijfde werkdag van de maand na die waarin de belasting opeisbaar werd.
2. De overdracht en het verlenen van octrooien of auteursrechten zijn diensten die, naargelang de feitelijke omstandigheden, kunnen beoogd worden door voornoemd artikel 64, punt twee.