Vr. en Antw., Senaat
Uitreiken van facturen - Termijn - Werk in onroerende staat
VRAAG
Inzake onroerende aannemingen kende de Administratie aan de aannemers een termijn van drie maanden toe na het beëindigen van het werk om de met het zegel gelijkgestelde taks op de werkaannemingen te voldoen op het nog niet betaalde gedeelte van de prijs. Deze maatregel werd getroffen om rekening te houden met de moeilijkheden die het opstellen der eindafrekening van dergelijke werken in de praktijk soms meebrengt.
Mag ik aan de geachte Minister vragen om een gelijkaardige regeling in te voeren voor de heffing van de BTW inzonderheid wat betreft onroerende privé-werken?
ANTWOORD
Krachtens de artikelen 22 van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde en 1 van het koninklijk besluit nr. 1, van 23 juli 1969, moeten werken in onroerende staat worden gefactureerd uiterlijk de vijfde werkdag na de maand waarin ze werden voltooid of waarin, voor de voltooiing, de prijs of een deel ervan werd betaald of moet worden voldaan.
Werken in onroerende staat moeten als voltooid worden beschouwd (z. artikel 22 van het wetboek) wanneer de aannemer al de verbintenissen die de overeenkomst hem oplegde, is nagekomen op een wijze die zijn klant voldoening schenkt.
Na het beëindigen van het werk kunnen tussen de partijen moeilijkheden rijzen omtrent de omvang en de kwaliteit ervan, zodanig dat de aanvaarding door de opdrachtgever niet onmiddellijk plaats heeft. In die omstandigheden en overeenkomstig de praktische regel die van toepassing was onder het stelsel van de factuurtaks op de werkaannemingen, zal geen enkele opmerking worden gemaakt wanneer de factuur is uitgereikt uiterlijk op het einde van de derde maand na deze waarin de aannemer het werk heeft beëindigd. Het hoeft evenwel geen betoog dat indien voor het verstrijken van die termijn aan de aannemer een betaling wordt gedaan, door die betaling de belasting verschuldigd wordt (zie het 1° lid hiervoor).