BTW op kleding · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

487 23 oktober 2000

Zoeken

BTW op kleding

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/487-btw-kleding-bacquelaine-c5fa

Nummer
487
Datum
23 oktober 2000

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

12 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer, 2000-2001, nr. 62, blz. 6996-6997

BTW op kleding

VRAAG

Vele zelfstandigen, ook beoefenaars van vrije beroepen, schaffen zich kleding aan voor het uitoefenen van hun beroepsactiviteit. Zij moeten steeds correct gekleed gaan en een zeker niveau handhaven.

Sinds de belastinghervorming van 1989 verwerpt de Administratie van de Directe Belastingen uitgaven voor kleding, en worden enkel nog kosten voor specifieke beroepskledij als beroepskosten aangemerkt.

1. Is het normaal dat de BTW-administratie dezelfde regels inzake beroepskosten hanteert als de Administratie van de Directe Belastingen?

2. Kan de BTW op kleding die ook in het dagelijkse leven gedragen kan worden nog worden afgetrokken, voorzover het om redelijke bedragen gaat en rekening houdend met de beroepsverplichtingen van de zelfstandige?

ANTWOORD

1. Uit artikel 45, § 1, van het BTW-Wetboek volgt a contrario dat een belastingplichtige de belasting geheven van de aan hem geleverde goederen en verleende diensten welke hij bestemt voor zijn privé- doeleinden of, meer algemeen, voor andere doeleinden dan die van de economische activiteit die hem de hoedanigheid van belastingplichtige verleent, niet mag aftrekken.

Dit algemeen principe van het recht op aftrek van de BTW komt ten slotte voort van dezelfde gedachtegang als deze welke aan de basis ligt van het merendeel van de regels toepasselijk inzake het aanvaarden van de uitgaven als beroepskosten voor de heffing van de inkomstenbelastingen. Het is dus normaal dat de ingenomen standpunten inzake inkomstenbelastingen en inzake BTW in een groot aantal situaties identiek zijn.

Dit is zo voor de in de vraag van het geachte lid aangehaalde kosten van kleding. Gelet op het feit dat kleding inderdaad altijd wezenlijk een privé-karakter vertoont is de BTW geheven van haar aankoop in principe niet aftrekbaar. In bepaalde gevallen maakt de door de belastingplichtige uitgeoefende activiteit echter het gebruik van specifieke beroepskleding nodig die, gelet op de aard ervan of de omstandigheden waarin deze moet worden gedragen, zich niet leent tot privé-gebruik. De uitgave ervan is in dit geval overigens eveneens aftrekbaar inzake directe belastingen.

2. Rekening houdend met wat voorafgaat is het antwoord op deze vraag negatief.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 451 voorkomen