Werk in onroerende staat. Tarieven. Elektriciteitswerken. Aansluiting en plaatsing van een meter · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

42 3 april 1992

Zoeken

Werk in onroerende staat. Tarieven. Elektriciteitswerken. Aansluiting en plaatsing van een meterWerk in onroerende staat. Tarieven. Elektriciteitswerken. Aansluiting en plaatsing van een meter.

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/42-werk-in-onroerende-staat-tarieven-f885

Nummer
42
Datum
3 april 1992

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

9 paragrafen

Vr. en Antw., Kamer, 1991-1992, nr. 10, blz. 496

Werk in onroerende staat - Tarieven - Elektriciteitswerken - Aansluiting en plaatsing van een meter.

VRAAG

Wanneer een elektricien werkzaamheden uitvoert in een gebouw dat meer dan 20 jaar oud is, past hij een BTW-tarief van 6 pct. toe. Voert een elektriciteitsmaatschappij in datzelfde gebouw werkzaamheden uit waarvoor zij de exclusieve bevoegdheid heeft (ondergrondse aansluiting, plaatsing van een nieuwe teller), dan moet zij een BTW-tarief van 17 % aanrekenen (vσσr 1 april 1992).

Op het eerste gezicht bestaat hier een tegenstrijdigheid. Hoe is dat te verklaren ?

ANTWOORD

Werken in onroerende staat en de uitdrukkelijk daarmee gelijkgestelde handelingen, zoals de levering met aanhechting aan een gebouw van de bestanddelen of een gedeelte van de bestanddelen van een elektrische installatie van een gebouw, zijn onderworpen aan het verlaagd tarief van 6 % wanneer is voldaan aan de toepassingsvoorwaarden gesteld in rubriek XXXI van tabel A van de bijlage bij het koninklijk besluit nr. 20 van 20 juli 1970 tot vaststelling van de tarieven van de belasting over de toegevoegde waarde en tot indeling van de goederen en de diensten bij de tarieven.

Daarentegen worden de werken die de elektriciteitsmaatschappijen voor hun abonnees verrichten zoals de ondergrondse aansluiting en de plaatsing van de meter met het oog op de levering of toekomstige levering van elektriciteit, voor de toepassing van de BTW niet als zodanig aangemerkt, maar beschouwd als een bijhorigheid bij de levering van elektriciteit.

Overeenkomstig artikel 26 van het BTW-Wetboek behoort de vergoeding voor die werken, die een bestanddeel vormt van de verkoopprijs van de elektriciteit, tot de maatstaf van heffing van de BTW ter zake van de levering van elektriciteit en is de belasting over de toegevoegde waarde derhalve verschuldigd over het geheel tegen het voor die levering toepasselijk tarief, namelijk 19,5 % vanaf 1 april 1992, 17 % vσσr deze datum en 20,5 % vanaf 1 januari 1994.

Aangehaalde teksten

1
WBTW art. 261 voorkomen