BTW geheven van maaltijden die de leden van het personeel · Parlementaire vragen

Naar de tekst
Juriel

41 18 november 1988

Zoeken

BTW geheven van maaltijden die de leden van het personeelBTW geheven van maaltijden die de leden van het personeel van een onderneming gebruiken in een restaurant buiten de onderneming. Aftrek. Omvang van het recht op aftrek. Uitsluiting

https://juriel.be/nl/parlementaire-vragen/41-btw-geheven-maaltijden-leden-personeel-bff5

Nummer
41
Datum
18 november 1988

Over het document

Verzameling
Parlementaire vragen
Taal van de tekst
Nederlands

Tekst

11 paragrafen

Vr. en Antw., Senaat

BTW geheven van maaltijden die de leden van het personeel van een onderneming gebruiken in een restaurant buiten de onderneming - Aftrek - Omvang van het recht op aftrek - Uitsluiting

VRAAG

Het contractueel personeel van een aan de BTW onderworpen bedrijf neemt zijn middagmaal in de lokalen van het bedrijf.

Wegens vernieuwingswerken, die gepaard gaan met veel stof en lawaai kan dat voorlopig niet meer: het personeel kan op kosten van het bedrijf gaan eten in de restaurants van de buurt.

De betrokkenen worden terugbetaald door het bedrijf op voorlegging van attesten voor de BTW.

Kan het bedrijf die BTW aftrekken op grond van artikel 45, § 3, 3°, a?

ANTWOORD

In afwijking van artikel 45, § 1, van het BTW-Wetboek, sluit § 3, 3°, van diezelfde bepaling de aftrek uit van belasting geheven van kosten van logies, spijzen en dranken in de zin van artikel 18, § 1, 10° en 11°, van hetzelfde Wetboek, met uitzondering van BTW geheven van dergelijke kosten die worden gedaan hetzij voor het personeel dat buiten de ondernemingen belast is met een levering van goederen of met een dienstverrichting hetzij door belastingplichtigen die op hun beurt deze diensten onder bezwarende titel verstrekken.

Deze uitzonderingen op artikel 45, § 3, 3°, van het BTW-Wetboek dienen beperkend te worden uitgelegd.

Wanneer bijgevolg de leden van het personeel van een BTW-belastingplichtige onderneming die niet belast zijn met een levering van goederen of met een dienstverrichting buiten de onderneming, hun maaltijden gebruiken in een restaurant en de kosten daarvan door de genoemde onderneming worden terugbetaald mits voorlegging van de overeenkomstig artikel 8bis, § 1, van het koninklijk besluit nr. 1 van 23 juli 1969, met betrekking tot de maatregelen die de betaling van de belasting over de toegevoegde waarde verzekeren, door de exploitant van het restaurant uitgereikte rekeningen of ontvangstbewijzen, mag deze onderneming de BTW geheven van deze maaltijden in geen geval in aftrek brengen.

Aangehaalde teksten

2
WBTW art. 452 voorkomens
WBTW art. 181 voorkomen