Facturatie
Levering van goederen en diensten
VRAAG
Klopt het dat een leverancier op grond van artikel 26 van het btw-Wetboek contractueel zou kunnen overeenkomen om een factuur te sturen aan degene aan wie het goed wordt geleverd of de dienst wordt verstrekt (bijvoorbeeld een gemeente) en de betaling ervan te eisen van een derde, aan wie het goed slechts indirect wordt geleverd of de dienst slechts indirect wordt verstrekt (bijvoorbeeld de inwoners van die gemeente)?
ANTWOORD
Overeenkomstig artikel 26 van het Btw-Wetboek wordt voor de leveringen van goederen en de diensten de belasting berekend over alles wat de leverancier van het goed of de dienstverrichter als tegenprestatie verkrijgt of moet verkrijgen van degene aan wie het goed wordt geleverd of de dienst wordt verstrekt, of van een derde. Het geval waarin een derde de prijs van een belastbare handeling voldoet in de plaats van de ontvanger is evenwel zeer bijzonder en kan overigens erg verschillende situaties betreffen. In het door het geachte Lid beoogde geval, is het minstens vereist dat het geheel van contracten of andere stukken (waaronder de factuur) die naar aanleiding van die handeling werden opgesteld of afgeleverd tussen de verschillende betrokkenen, met inbegrip van derden, duidelijk verwijzen naar de tussenkomst van deze laatsten, door juiste vermeldingen die inzonderheid toelaten om elke vorm van misbruik op het vlak van de aftrek van de voorbelasting te voorkomen. Aangezien het geachte Lid een concreet geval beoogt, nodig ik hem uit mij alle elementen in feite en in rechte mede te delen zodat de bevoegde administratie een passend antwoord kan geven.
Aangehaalde referentie
Sneltoetsen
Niet actief tijdens het typen in een veld.
- Zoeken in de tekst
- /Ctrl/⌘ F
- Volgende / vorige treffer
- EnterShift Enter
- Volgende / vorige sectie
- JK
- Leesmodus
- L
- Een paneel sluiten
- Esc
De leesmodus verbergt de inhoudsopgave en de kerncijfers, vergroot de tekst en centreert de kolom.